Pastaruoju metu iš šios politinės jėgos, vadovaujamos gynybos ministro Benny Gantzo, pasitraukė virtinė įtakingų politinių figūrų.

Buvusio kariuomenės vado B. Gantzo „Mėlyna ir balta“ atkakliai varžėsi su ministro pirmininko Benjamino Netanyahu dešiniojo sparno partija „Likud“ trejuose aiškaus nugalėtojo neiškėlusiuose rinkimuose pernai balandį ir rugsėjį bei šių metų kovą.

Tačiau partiją ėmė draskyti vidaus nesutarimai, kai B. Gantzas balandį sutiko formuoti koalicinę vyriausybę su B. Netanyahu.

G. Ashkenazi buvo pagrindinis B. Gantzo sąjungininkas valdančiojoje koalicijoje, kuri praėjusią savaitę žlugo, nesugebėjusi iki nustatyto galutinio termino patvirtinti biudžeto. Priimti biudžetą sutrukdė aštrūs koalicijos partnerių nesutarimai, dėl kurių ji jau kurį laiką buvo prie žlugimo slenksčio.

Nepriėmus biudžeto buvo automatiškai paleistas parlamentas. Naujo Kneseto rinkimai – jau ketvirti per dvejų metų laikotarpį – paskirti kovo 23 dieną.

B. Gantzas, kurio partijos populiarumas pastaruoju metu smarkiai sumenko, antradienį paskelbė, kad ves savo politinę jėgą į rinkimus.

Trečiadienį G. Ashkenazi socialiniame tinkle „Twitter“ parašė, kad „neketina dalyvauti rinkimuose su „Mėlyna ir balta“.

„Padarysiu pertrauką, kad apmąstyčiau, kokį kelią toliau pasirinkti“, – rašė jis.

B. Gantzas išplatintame pareiškime nurodė, kad gerbia G. Ashkenazi sprendimą, ir išreiškė „nuoširdžią padėką už pastarųjų dvejų metų partnerystę mūsų šalies labui“.

Partijos „Mėlyna ir balta“ atstovas spaudai naujienų agentūrai AFP sakė, kad B. Gantzas neprašė G. Ashkenazi atsistatydinti iš užsienio reikalų ministro posto.

Kitaip B. Gantzas sureagavo į teisingumo ministro Avi Nissenkorno sprendimą palikti partiją.

A. Nissenkornas pasitraukė iš partijos „Mėlyna ir balta“ ir prisijungė prie naujos centristinės politinės jėgos „Izraeliečiai“, kurią įkūrė ilgametis Tel Avivo meras Ronas Huldai.

Antradienį B. Gantzas paprašė A. Nissenkorno palikti teisingumo ministro postą, nurodęs, kad šis „pasirinko savo naujus politinius namus“.

Viešosios nuomonės apklausos rodo, kad „Mėlyna ir balta“ kovą vyksiančiuose rinkimuose turėtų iškovoti nedaug mandatų.

Remiantis apklausų duomenimis, B. Netanyahu pozicijoms taip pat pakenkė kelių įtakingų veikėjų pasitraukimas iš jo partijos „Likud“. Ypač skaudų smūgį premjeras patyrė, kai apie savo pasitraukimą iš „Likud“ paskelbė įtakingas dešiniojo sparno politikas Gideonas Saaras (Gideonas Saras), nusprendęs steigti naują partiją „Tikva Hadasha“ („Nauja viltis“).