Remiantis KT pareiškimu, atitinkamas valstybės vadovo įsakas „yra teisiškai niekinis ir negali būti vykdytinas“, nes „prieštarauja konstituciniams principams“ – taigi, O. Tupyckis turi ir toliau eiti savo pareigas.

Teisėjų nuomone, prezidento žingsnis tolygus kišimuisi į KT veiklą ir užtraukia teisinę atsakomybę.

„Atsižvelgiant į tai, Ukrainos Konstitucinio Teismo teisėjas O. Tupyckis privalo toliau vykdyti savo tarnybines pareigas,.. o Ukrainos prezidentas – nedelsdamas atšaukti savo įsaką“, – pabrėžiama pareiškime.

Išvakarėse V. Zelenskis pasirašė įsaką, kuriuo dviem mėnesiams nuo Konstitucinio Teismo teisėjo pareigų nušalinamas jo pirmininkas O. Tupyckis.

„Pasirašau šį įsaką, kad būtų atkurtas teisingumas ir išspręsta konstitucinė krizė“, – sakė V. Zelenskis, kurį antradienį vakare citavo prezidentūros spaudos tarnyba.

Pranešime sakoma, kad sprendimas buvo priimtas prezidentūros specialistams gavus ir išnagrinėjus Generalinės prokuratūros prašymą dėl O. Tupyckio nušalinimo.

Generalinė prokuratūra pirmadienį pranešė, kad O. Tupyckis įtariamas liudytojo papirkimu ir teismo suklaidinimu žinomai melagingais liudytojo parodymais.

Generalinės prokuratūros atstovė Maryna Chomenko žurnalistams sakė: „Šiuo metu O. Tupyckiui inkriminuojamas nesunkus nusikaltimas, todėl kardomosios priemonės skirti neplanuojama.“