Šalies ministras pirmininkas Stefanas Lofvenas ir teisingumo ministras Morganas Johanssonas Švedijos žiniasklaidoje šią savaitę buvo paminėti kaip asmenys, nepaisantys apribojimų, kurių, kaip patys tikino, privaloma laikytis norint sustabdyti koronaviruso plitimą tarp gyventojų.

Pavyzdžiui, S. Lofvenas į kalėdinį apsipirkimą prekybos centre išsiruošė net kaukės neužsidėjęs, nors pats kone maldaute maldavo švedų vengti tokių išeigų šventiniu laikotarpiu.


Ministro pirmininko atstovas spaudai patvirtino, kad kelionės po parduotuves iš tiesų būta, tačiau ji, esą, buvo kruopščiai suplanuota, kad pavyktų išvengti bereikalingos rizikos.

Toks politikų elgesys tiktai padidina skepticizmą, su kuriuo žvelgiama į tai, kaip Švedija dorojasi su COVID-19 sukelta krize. Tereikia prisiminti, kad iš pat pradžių valstybė uoliai gynė prisiimtą karantino neskelbimo strategiją.

Deja, pastarosiomis savaitėmis susirgimų skaičius išaugo tiek, kad imta būgštauti, ar atlaikys sveikatos apsaugos sistema. Kaip tik dabar S. Lofvenas bando įtikinti parlamentą suteikti jam teisę paskelbti visišką karantiną.

Vyriausybė jau gavo progą įsitikinti, kad vykdyta COVID-19 plitimo suvaldymo strategija nepasiteisino – net Švedijos karalius Karolis XVI Gustavas išsakė priekaištų dėl šalies nesugebėjimo sustabdyti mirčių skaičiaus augimo. Nuo COVID-19 mirė maždaug 8,5 tūkst. švedų ir tai yra beveik septyniskart daugiau nei kaimyninėje Danijoje.

S. Lofveno apsipirkimas sukėlė deramą atgarsį socialiniame tinkle „Twitter“. Keletas žinomų Švedijos politikos komentatorių išreiškė mintį, kad šitoks incidentas gali sukelti žmonių nepasitikėjimą.

„Kas gi laikysis taisyklių, jei jų nesilaiko net ministras pirmininkas ir teisingumo ministras?“ – klausiama stambiausio Švedijos rytinio laikraščio „Dagens Nyheter“ redakcijos skiltyje.

Užsikrėtimų skaičiui nuo rudens ėmus augti, S. Lofvenas privalėjo kreiptis į tėvynainius su prašymu neužsibūti uždarose erdvėse, tokiose kaip parduotuvės ir prekybos centrai. Dar praeitą mėnesį jis priminė švedams, kokių pavojų kelia šitoks elgesys.

„Manau ir tikiuosi, kad visi Švedijos piliečiai suvokia susiklosčiusios situacijos rimtumą“, – sakė S. Lofvenas per praeitą mėnesį surengtą spaudos konferenciją.

Ministro pirmininko atstovas spaudai nurodė, kad per kalėdinį apsipirkimą buvo įsigyta alkoholinių gėrimų ir pasirūpinta dovana žmonai.

Politikas, esą, apsilankė ir laikrodžių taisykloje, taip pat ieškojo atsarginių dalių savo skustuvui. Pastarasis S. Lofveno apsipirkimas, keik žinoma, įvyko gruodžio 23 d.