Prancūzija sekmadienį drauge su keliomis kitomis Europos Sąjungos valstybėmis pradėjo skiepyti žmones „Pfizer“ ir „BioNTech“ vakcina ir pirmiausia nori paskiepyti senelių namų gyventojus.

Tačiau per pirmąsias tris vakcinavimo kampanijos dienas buvo paskiepyta mažiau nei 100 žmonių, nors Vokietijoje šis skaičius jau yra 42 tūkstančiai. Tai iškėlė klausimų dėl prancūzų vyriausybės atsargaus požiūrio.

Prancūzijos strategija „netinka tokiai pavojingai padėčiai“, radijui „Europe 1“ sakė garsus genetikas Axelis Kahnas, vadovaujantis Nacionalinei lygai prieš vėžį.

A. Kahno nuomone, vyriausybė turėtų „skaidriai ir entuziastingai“ stengtis įtikinti abejojančius žmones pasiskiepyti.

„Mums reikia apsaugoti Prancūzijos žmones ir pažeidžiamus žmones“, – sakė jis.

A. Kahnas taip pat paragino sveikatos apsaugos darbuotojus perkelti į eilės priekį ir skiepyti juos anksčiau nei pagyvenusiuosius.

Jungtinė Karalystė, kuri skiepijimą „Pfizer“ ir „BioNTech“ vakcina pradėjo trimis savaitėmis anksčiau nei ES, jau paskiepijo šimtus tūkstančių žmonių. Jungtinėse Valstijose jau paskiepyta per milijoną žmonių.

Georges'o Pompidou ligoninės Paryžiuje priimamojo vadovas Philippe'as Juvinas sakė, jog atrodo, kad Prancūzija neturi nacionalinės „vakcinos strategijos“.

„Kaip žmogus norėčiau pasiskiepyti, parodyti pavyzdį, parodyti žmonėms, kad nuo skiepo nemirštame, mirštame nuo COVID'o. O jei nemirštame, susergame sunkiomis formomis“, – televizijai „CNews“ sakė jis.

„Reikės daugiau laiko“

Sociologinių tyrimų agentūros „Ipsos“ ir Pasaulio ekonomikos forumo atlikta apklausa išryškino kliūtis vyriausybės siekiui įvykdyti masinę vakcinaciją.

Apklausa parodė, kad pasiskiepyti nori tik 40 proc. prancūzų.

Tai reiškia, kad Prancūzija gerokai atsilieka nuo kitų išsivysčiusių valstybių, tokių kaip Jungtinė Karalystė ir Jungtinės Valstijos, kur norą pasiskiepyti nuo COVID-19 išreiškė atitinkamai 77 proc. ir 69 proc. gyventojų.

Vėlai antradienį televizijos „France 2“ eteryje kalbėjęs sveikatos apsaugos ministras Olivier Veranas gynė lėtesnę kampaniją Prancūzijoje. Ministro teigimu, valdžia šiuo metu įtikinėja daugiau žmonių pasiskiepyti.

„Reikės šiek tiek daugiau laiko, kad įsibėgėtume“, – pabrėžė jis ir pridūrė, kad Prancūzija turėtų pasivyti kitas pasaulio valstybes iki sausio pabaigos.

Atmesdamas socialiniuose tinkluose pasipylusią kritiką, vienas sveikatos apsaugos pareigūnas pareiškė: „Ruošiamės ne 100 metrų sprintui, o maratonui.“

Prezidentas Emmanuelis Macronas sekmadienį socialiniame tinkle „Twitter“ pasveikino vakcinacijos pradžią, bet užsiminė ir apie skeptišką visuomenės požiūrį į skiepus.

Anot valstybės vadovo, vakcinacijos principus atradusio XIX amžiaus mokslininko Louis Pasteuro gimtinė „turi vadovautis sveiku protu ir mokslu“.

„Vakcinavimas nėra privalomas. Pasitikėkite mūsų mokslininkais ir gydytojais“, – pažymėjo E. Macronas.