„ES planas apima tokias kryptis kaip finansavimas privačiam verslui, dideli infrastruktūros projektai, tarptautinių ir kitų, įskaitant ekologinius, projektų vystymas pagal Rytų partnerystės iniciatyvą, taip pat bevizį režimą baltarusiams ir paramą respublikos stojimui į Pasaulio prekybos organizaciją“, – per internetu transliuotą spaudos konferenciją sakė A. Aliachnovičius.

Pasak jo, S. Cichanouskajos atstovų kabinetas nuolat palaiko ryšius su planą rengiančia EK. „Ekspertų lygiu keičiamės informacija apie padėtį Baltarusijoje, apie prioritetines reformų kryptis, taip pat apie paramą Baltarusijos ekonomikai“, – nurodė jis.

„Europos Sąjunga, Europos bankai – Europos rekonstrukcijos ir plėtros bankas, Europos investicijų bankas – ne vieninteliai pasirengę padėti Baltarusijai. Kai tik bus išspręsta politinė krizė, galime tikėtis Tarptautinio valiutos fondo, Pasaulio banko, daugelio demokratinių šalių, taip pat tarptautinių investuotojų ir baltarusių diasporos paramos“, – sakė A. Aliachnovičius.

Spalį ES paskelbė nusprendusi apriboti dvišalį bendradarbiavimą su centrine Baltarusijos vadovybe ir didinti paramą pilietinei visuomenei.

„ES sumažins dvišalį bendradarbiavimą su centrine baltarusių valdžia, padidins paramą baltarusių tautai ir pilietinei visuomenei“, – buvo sakoma ES užsienio reikalų ministrų susitikimo nutarime.

Jame taip pat pabrėžta, kad ES pasirengusi pasiūlyti Baltarusijai ekonominės paramos planą, jei būtų „pereita prie demokratijos“.

Baltarusiją jau penktą mėnesį krečia masiniai protestai dėl rugpjūčio 9-osios prezidento rinkimų, kurių laimėtoju buvo paskelbtas Aliaksandras Lukašenka, vadovaujantis šaliai nuo 1994 metų. Opozicija ir Vakarų demokratijos šiuos rinkimus laiko suklastotais.

Protestuotojai reikalauja A. Lukašenkos atsistatydinimo, politinių kalinių paleidimo ir naujų rinkimų.