Partijos suvažiavimas, per kurį turėtų būti numatytos naujos šalies ekonomikos ir politikos gairės, bus pirmas toks renginys po penkerių metų ir tik aštuntas per Šiaurės Korėjos istoriją.

Jis vyks prieš sausio 20 dieną numatytą išrinktojo JAV prezidento Joe Bideno inauguraciją. Šiaurės Korėjos santykiai su Jungtinėmis Valstijomis yra atsidūrę aklavietėje, žlugus pernai Hanojuje surengtam JAV lyderio Donaldo Trumpo ir Kim Jong Uno susitikimui, kai lyderiams nepavyko rasti bendros kalbos, ko pinigų stokojantis Pchenjanas galėtų atsisakyti mainais į sankcijų sušvelninimą.

Pchenjanas taip pat patiria vis didesnį finansinį spaudimą dėl koronaviruso pandemijos ir vasarą kilusių potvynių, sudavusių dar vieną smūgį silpnai šalies ekonomikai.

Antradienį vykusiame Politinio biuro posėdyje buvo nuspręsta sausio pradžioje surengti partijos suvažiavimą, skelbiama oficialiosios Korėjos centrinės naujienų agentūros (KCNA) išplatintame pareiškime, nenurodant tikslios suvažiavimo datos.

Susitikime vyko „išsami analizė ir diskusija dėl virtine svarbių klausimų“, planuojamų nagrinėti suvažiavime, priduriama pranešime.

Blogai valdoma Šiaurės Korėjos ekonomika buksuoja, o ankstesnio jos plano buvo tyliai atsisakyta, rugpjūtį vykusiame partijos susitikime nusprendus, kad „nacionalinės ekonomikos gerinimo plano vykdymas rimtai vėluoja“.

Spalį Kim Jong Unas davė nurodymą visai šaliai per 80 dienų pakelti valstybės ekonomiką prieš sausį numatomą partijos suvažiavimą, numatydamas papildomas ilgas darbo valandas ir papildomų pareigų darbininkams.

Panašių veiksmų buvo imtasi prieš 2016 metų suvažiavimą, per kurį buvo paskelbtas penkerių metų ekonomikos planas. Tuomet buvo pradėta 200 dienų masinės mobilizacijos kampanija.

Šiaurės Korėjos ekonominę padėtį dar labiau blogina tarptautinės sankcijos, įvestos dėl jos vykdomų balistinių raketų ir branduolinių programų, padariusių didelę pažangą vadovaujant Kim Jong Unui.

Žlugus Pchenjano deryboms su D. Trumpo administracija dėl sankcijų sušvelninimo, ateitis lieka neaiški. Būsimasis JAV prezidentas yra pavadinęs Kim Jong Uną „banditu“, o Pchenjanas jį – „pasiutusiu šunimi“.

Surengdamas partijos suvažiavimą prieš J. Bideno atėjimą į valdžią Kim Jong Unas „galbūt nori verčiau užbėgti už akių J. Bideno administracijos politikai, nei į ją reaguoti“, – sakė Seule veikiančio Ewhos universiteto profesorius Leifas-Ericas Easley.

2016 metais Kim Jong Uno sušauktas partijos suvažiavimas buvo pirmas po 36 metų pertraukos.

Valstybinė žiniasklaida rodė, kaip į sostinę rinkosi daugybė kostiumus vilkinčių partinių darbuotojų ir uniformuotų kariuomenės pareigūnų, o po suvažiavimo buvo surengtas milžiniškas piliečių paradas.