„Sinopharm“ vakcinos veiksmingumas yra mažesnis nei „Pfizer“ bei „BioNTech“ sukurtos vakcinos ir „Moderna“ skiepų, tačiau gali sudaryti sąlygas proveržiui kovoje su pandemija Azijoje.

Kinija lenktyniauja su Vakarais kurdama savo vakcinas nuo COVID-19, kurių penkios jau tikrinamos per didelio masto 3-iosios fazės klinikinius bandymus.

Tačiau trečiadienio pranešimas yra pirmi paskelbti duomenys apie kurios nors iš kinų kandidačių į vakcinas veiksmingumą.

„Apsauginis vakcinos nuo COVID-19 efektas yra 79,34 procento“, – paskelbė Pekino biologinių produktų institutas, kuris yra „Sinopharm“ padalinys.

„Sinopharm“ kreipėsi į Kinijos vaistų reguliavimo tarnybą prašydama patvirtinti šią inaktyvuotą koronaviruso vakciną, kuriai panaudotos patogeno dalys, sakoma pareiškime.

Tačiau Kinijai sunku įgyti tarptautinį pasitikėjimą jos kandidatėmis į vakcinas, nes trūksta skaidrumo dėl bandymų rezultatų. Be to, lėtai vyksta 3-iosios fazės bandymai, kuriuos teko organizuoti užsienyje, nes Kinijai savo teritorijoje pavyko pažaboti koronaviruso plitimą.

Kinų pareigūnai įtikinėja visuomenę, kad minima vakcina yra saugi, ir teigia, kad jokių rimtų neigiamų reakcijų nebuvo.

Kinijoje pagal vakcinavimo susiklosčius ekstremaliai padėčiai programą nepatvirtintomis vakcinomis jau paskiepyta per milijoną žmonių, įskaitant medikus, valstybinių kompanijų darbuotojus ir žmones, ketinančius vykti dirbti į užsienį.

Jungtiniai Arabų Emyratai (JAE) anksčiau šį mėnesį patvirtino „Sinopharm“ vakciną, tapdami pirmąja užsienio valstybe, leidusia naudoti kokius nors kinų skurtus skiepus. JAE nurodė, kad pagal negalutinius 3-iosios fazės bandymų rezultatus „Sinopharm“ vakcinos veiksmingumas yra 86 procentai.

Pekinas žadėjo pardavinėti vakciną teisinga kaina – tai galėtų būti paskatinimas neturtingesnėms Azijos valstybėms, kurios kitu atveju galėtų gauti ribotą vakcinų dozių kiekį per COVAX – tarptautinę programą, skirtą vakcinoms nuo COVID-19 platinti joje dalyvaujančiose pasaulio šalyse.

„Kinija tvirtai įsipareigojo, kad užbaigus [kurti] ir pradėjus naudoti naująsias Kinijos vakcinas nuo koronaviruso jos bus pasaulinis atviras produktas, tiekiamas pasauliui teisinga ir protinga kaina“, – penktadienį sakė Užsienio reikalų ministerijos atstovas Zhao Lijianas.

„Taip pat teiksime prioritetą besivystančioms šalims... Tai bus daroma įvairiais būdais, taip pat ir aukomis bei pagalba“, – pridūrė jis.