Europos Sąjungos vadovai Ursula von der Leyen ir Charles'is Michelis trečiadienį 9 val. 30 min. (10 val. 30 min. Lietuvos laiku) pasirašys 1 246 puslapių Prekybos ir bendradarbiavimo susitarimą su Jungtine Karalyste dėl prekybos po „Brexito“, pranešė pareigūnai Briuselyje. Susitarimas po mėnesius trukusių sunkių derybų pagaliau buvo pasiektas Kūčių dieną.

Po to solidus dokumentas JK Karališkųjų oro pajėgų lėktuvu turi būti nugabentas į Londoną, kad parašą padėtų ir britų ministras pirmininkas Borisas Johnsonas, šalies parlamentui skubiai pradedant debatus prieš gruodžio 31-osios terminą.

Kaip nurodė Dauningo gatvė, B. Johnsonas parlamentarams pasakys, kad šis susitarimas pranašauja „naujus santykius tarp Britanijos ir ES, kaip suverenių lygių [partnerių], kurias jungia draugystė, prekyba, istorija, interesai ir vertybės“.

Vyriausybė reikalingą JK įstatymą pateikė tik antradienį po pietų – likus mažiau nei parai iki numatomos debatų parlamente pradžios valanda po pasirašymo ceremonijos Briuselyje.

Vyriausybė ketina 85 puslapių Europos Sąjungos (būsimų santykių) įstatymą Bendruomenių Rūmuose ir Lordų Rūmuose prastumti per vieną dieną, iki susitarimo su ES įsigaliojimo ketvirtadienį 23 valandą (penktadienį 1 val. Lietuvos laiku).

Tą valandą, kai Briuselyje bus vidurnaktis, galutinai baigsis užsitęsęs JK ir ES „skyrybų“ procesas.

„Brexitas“ teisiškai įsigaliojo sausio pabaigoje, daugiau kaip ketveri metai po britų referendumo dėl išstojimo, bet iki šiol dar 11 mėnesių truko pereinamasis laikotarpis.

Šalys „labai glaudžiai“ bendradarbiaus, „kur tik sutaps mūsų vertybės ir interesai, tuo pačiu metu išpildydamos suverenų britų žmonių norą gyventi pagal savo įstatymus, sukurtus jų išrinkto parlamento“, pasakys B. Johnsonas.

Jeigu Britanija paliktų bendrąją rinką be prekybos susitarimo su ES, tarp ilgamečių prekybos partnerių įsigaliotų muitų tarifai ir iškiltų kitų kliūčių laisvai prekybai, galinčių padidinti įtampą per Britaniją labai smarkiai paveikusią koronaviruso pandemiją.

Pasekmės įgyja formą

Britų žvejai apkaltino vyriausybę juos išduodant.

Paslaugos, sudarančios 80 proc. JK ekonomikos, didele dalimi nėra įtrauktos, tad Londono Sitis nekantrauja sužinoti, kokiu pagrindu remdamasis ateityje galės dirbti su Europa.

Tačiau griežtų „Brexito“ šalininkų grupė B. Johnsono valdančiojoje Konservatorių partijoje antradienį palaimino susitarimą su ES, o pagrindinė opozicinė Leiboristų partija užsiminė, kad, nors ir nenoromis, jį parems, todėl įstatymas turėtų būti priimtas.

Nepaisydamas kai kurių leiboristų parlamentarų, planuojančių per trečiadienio balsavimą susilaikyti, būgštavimų, partijos lyderis Keiras Starmeris sakė, kad neutralumas nėra tinkamas apsisprendimas, atsižvelgiant į riziką Britanijai, nutraukiančiai kone penkis dešimtmečius trukusią integraciją su žemynine Europa.

„Tačiau pasekmės yra jūsų ir tik jūsų, – sakė jis, kreipdamasis į B. Johnsono vyriausybę. – Reikalausime dėl to aiškintis kiekvieną jūsų buvimo valdžioje sekundę.“

Visos susitarimo pasekmės paaiškės tik artimiausiais mėnesiais, o JK verslas prekiaudamas su Europa bet kuriuo atveju susidurs su tam tikra muitų biurokratija, kurios nebuvo dešimtmečius.

Nuo sausio 1-osios nebebus laisvo žmonių judėjimo tarp Britanijos ir ES.

JK vyriausybė taip pat traukiasi iš Europos studentų mainų programos, kuria bėgant metams pasinaudojo dešimtys tūkstančių jaunuolių.

Pagal susitarimą su ES, muzikantams netaikomos laisvo judėjimo išimtys, kuriomis galės naudotis trumpam vykstantys verslo keliautojai, todėl perspėjama, kad bus sunku organizuoti JK grupių gastroles žemyne.

Daugeliui britų, turinčių atostogų namus Europoje, galimybės lankyti savo nuosavybę bus suvaržytos – nebent jie kreiptųsi dėl leidimo gyventi. Be to, jie susidurs su naujomis biurokratinėmis kliūtimis, jei norės vežtis savo augintinius.

Europos Parlamentas debatus dėl susitarimo galės surengti tik po Naujųjų, rodo intensyvi jo darbotvarkė.

Kol kas ES valstybės narės pirmadienį leido susitarimui laikinai įsigalioti iki ketvirtadienio termino.