Jungtinė Karalystė tapo pirmąja šalimi, suteikusia leidimą platinti preparatą, kurio logistika yra paprastesnė negu kitų iki šiol sukurtų.

Vyriausybė nurodė, kad Vaistų ir sveikatos produktų priežiūros agentūra (MHRA) suteikė leidimą esant ekstremaliai padėčiai platinti vakciną, sukurtą Oksfordo universiteto ir Britanijoje įsikūrusios farmacijos įmonės „AstraZeneca“.

„Tai padaryta po kruopščių klinikinių bandymų ir nuodugnios duomenų analizės, kurią atliko MHRA ekspertai, padarę išvadą, kad ši vakcina atitinka griežtus saugumo, kokybės ir veiksmingumo standartus“, – sakė Sveikatos ir socialinės apsaugos departamento atstovas.

Didžioji Britanija sausio 4 dieną pirmoji pasaulyje pradės naudoti šią vakciną, sakė sveikatos apsaugos sekretorius Mattas Hancockas, šalyje augant susirūpinimui, kad Nacionalinė sveikatos apsaugos tarnyba (NHS) gali nesusidoroti su dar vienu pavojingu COVID-19 atvejų skaičiaus šuoliu.

„Nuostabu užbaigti 2020-uosius tokia vilties akimirka, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė M. Hancockas. – Vakcina nuo koronaviruso yra mūsų išeitis iš pandemijos – dabar mums reikia išlikti ramiems, kol drauge susitvarkysime.“

„AstraZeneca“ generalinis direktorius Pascalis Soriot sakė, kad „šiandien yra svarbi diena milijonams žmonių JK, įgysiančių prieigą prie šios naujos vakcinos. Buvo įrodyta, kad ji yra veiksminga, gerai toleruojama, paprastai skiriama ir tiekiama. „AstraZeneca“ ją tiekia negaudama jokio pelno.“

„Norėtume padėkoti mūsų daugeliui kolegų „AstraZeneca“, Oksfordo universitete, JK vyriausybei ir dešimtims tūkstančių klinikinių bandymų dalyvių“, – pridūrė jis.

Sekmadienį P. Soriot sakė, kad vakcina „100 procentų apsaugo“ nuo sunkios COVID-19 ligos, kai prireikia hospitalizacijos.

Jis prognozavo, jog bandymai parodys, kad jo firmos vakcinos veiksmingumas prilygsta „Pfizer“ ir „BioNTech“ vakcinos 95 proc. ir „Moderna“ vakcinos 94,5 proc. veiksmingumui.

Oksfordo universitetas ir farmacijos įmonė „AstraZeneca“ Jungtinės Karalystės vaistų priežiūros institucijai prašymą leisti platinti jų sukurtą vakciną nuo koronavirusinės infekcijos COVID-19 pateikė gruodžio 23 d.

Prognozuojama, kad didžioji dalis Jungtinės Karalystės gyventojų bus paskiepyti „AstraZeneca“ ir Oksfordo universiteto vakcina, kurios vyriausybė yra užsakiusi 100 mln. dozių.

Medicinos žurnale „The Lancet“ gruodžio pradžioje paskelbtoje studijoje patvirtinama, kad vakcina veiksminga vidutiniškai 70 proc. atvejų. Pacientams, gavusiems dvi pilnas vakcinos dozes, preparato veiksmingumas buvo 62 procentai, tuo tarpu pirmąjį kartą suleidus pusę dozės, o antruoju kartu – visą dozę veiksmingumas padidėjo iki 90 procentų.

Didžiausias skirtumas nuo „Pfizer“ vakcinos yra tas, kad Oksfordo universiteto sukurtos vakcinos nebūtina laikyti itin žemoje temperatūroje.

Kaip ir daugumą kitų vakcinų, šią į vakcinavimo centrus teks gabenti specialiuose šaldikliuose ar šaldymo konteineriuose, ją reikia laikyti šaldytuvuose nuo 2 iki 8 laipsnių temperatūroje, saugoti nuo šviesos.

Skelbiama, kad tai kol kas pigiausia vakcina nuo COVID, jos kaina prilygsta „puodeliui kavos“. „Sky News“ praneša, kad ji nekainuos nė 3 svarų už vieną dozę (imunitetui įgyti prireiks pusantros arba dviejų dozių).

Jungtinėje Karalystėje jau skiepijama bendrovių „Pfizer“ ir „BioNTech“ sukurta vakcina nuo koronaviruso. Kūrėjų teigimu, šios vakcinos veiksmingumas siekia 95 proc. Keliems žmonėms antradienį suleista antroji ir paskutinė vakcinos nuo koronaviruso dozė.

Europai teks palaukti

Europos vaistų agentūra (EVA) sausio mėnesį tikriausiai dar nerekomenduos naudoti „AstraZeneca“ vakcinos nuo COVID-19, remdamasis agentūros vykdomosios direktorės pavaduotoju Noeliu Wathionu antradienį pranešė belgų leidinys „Het Nieuwsblad“.

„Šiuo metu „AstraZeneca“ Europos vaistų agentūrai yra pateikusi tik informaciją apie klinikinius bandymus. Mums reikia papildomų duomenų apie jų vakcinos kokybę“, – sakė N. Wathionas.

Be to, „AstraZeneca“ dar nepateikė oficialios paraiškos, kuri būtina siekiant rekomendacijos naudoti vakciną.

Oksfordo universitetas ir farmacijos įmonė „AstraZeneca“ praėjusią savaitę pateikė Jungtinės Karalystės vaistų priežiūros institucijai prašymą leisti platinti jų sukurtą vakciną nuo COVID-19.

„AstraZeneca“ buvo pirmoji farmacijos kompanija, pasirašiusi sutartį su Europos Komisija dėl 300 mln. vakcinos nuo COVID-19 dozių tiekimo su galimybe parduoti blokui dar 100 mln. dozių.

Šiuo metu Bendrijoje skiepijama kompanijų „Pfizer“ ir „BioNTech“ vakcina, kurią Europos Komisija patvirtino gavusi teigiamas EVA rekomendacijas. Sausio 6 dieną numatytas susitikimas, kurio metu EVA spręs dėl leidimo naudoti „Moderna“ vakciną nuo COVID-19.