Ši grupė rugpjūčio 23 dieną buvo areštuota Kinijos pakrančių apsaugos pakeliui į Taivaną, atvėrusį duris honkongiečiams, griežtėjant disidentų persekiojimui Honkonge.

Šendženo Jantiano apygardos liaudies teismas skyrė Tang Kai-yinui trejų metų įkalinimo bausmę, o Quinnas Moonas buvo nuteistas kalėti dvejus metus už neteisėto sienos kirtimo organizavimą.

Aštuoni kiti buvo nuteisti praleisti už grotų septynis mėnesius už neteisėtą sienos kirtimą.

Pareigūnai anksčiau sakė, kad du nepilnamečiai iš šios grupės, vadinamos „Honkongo 12-uku“, bus grąžinti į Honkongą, kai pripažino dėl savo nusižengimo.

Šie jaunuoliai į miestą sugrįžo trečiadienį apie vidurdienį.

Dešimt šios grupės suaugusių narių prieš teismą pietiniame Šendženo mieste pirmąkart stojo pirmadienį. Kaip įprasta Kinijoje, teismo proceso negalėjo stebėti užsienio žurnalistai arba diplomatai.

Kiekvienam iš dešimties suaugusių grupės narių taip pat buvo skirtos iki 20 tūkst. juanių (2,5 tūkst. eurų) baudos.

Tačiau Jantiano apygardos liaudies prokuratūra nurodė nutrauksianti bylą dviejų minėtų paauglių, pavarde Hoangas ir Liu, atžvilgiu.

Kaltinamųjų šeimos apie teismą buvo informuotos likus tik trims dienoms iki posėdžio. Teisiamųjų advokatams nebuvo leista susitikti su ginamaisiais.

Teisininkai trečiadienį sakė, kad paskirtos bausmės yra per griežtos ir kad kaltinimai organizavus sienos kirtimą nėra pagrįsti.

Jungtinės Valstijos pirmadienį paragino nedelsiant paleisti šios grupės narius, anot Vašingtono, „bėgusius nuo tironijos“.

„Komunistinė Kinija nesustos prieš nieką, kad tik neleistų savo žmonėms ieškoti laisvės kitur“, – naujienų agentūrai AFP sakė JAV ambasados atstovė.

Daliai šios grupės narių jau anksčiau yra iškeltos bylos Honkonge, kur demokratijos aktyvistai praeitais metais rengė didelius protestus prieš Pekino valdymą. Šis prodemokratinis judėjimas pastaruoju metu buvo itin griežtai slopinamas pasitelkiant naują Pekino primestą nacionalinio saugumo įstatymą.