Tai antradienį pranešė PAR laikraštis „The Sunday Times“.

PAR policija neseniai aptiko sandėlį, kur buvo laikomi keli šimtai ampulių su padirbta vakcina, rašo leidinys. „Per operaciją Johanesburgo priemiestyje taip pat buvo konfiskuota padirbtų kaukių ir apsaugos nuo koronaviruso priemonių“, - sakė žurnalistams PAR policijos atstovas Vishnu Naidoo.

Pagal tyrimo rezultatus Interpolas išsiuntė visoms šalims specialų pranešimą, kaip nusikaltėliai platina suklastotą vakciną nuo COVID-19 ir maskuoja savo pėdsakus.

Pasak Interpolo specialistų, svarbiausiu padirbtos vakcinos platinimo kanalu tapo viena iš socialinių tinklų programėlių mobiliesiems įtaisams. Klastotės į PAR buvo įvežtos kaip kosmetikos gaminiai iš Singapūro per Johanesburgo tarptautinį oro uostą.

Interpolas taip pat išaiškino apie 3 tūkst. įtartinų portalų, kurie daugelyje pasaulio regionų siūlo vaistus nuo koronaviruso. Jie visi susiję su kibernetiniu nusikalstamumu. Interpolo ekspertai įspėjo, jog vaistų pirkimas per tokius portalus ir jų vartojimas kelia potencialią grėsmę gyvybei ir sveikatai.

PAR dalyvauja tarptautiniame mechanizme COVAX, sukurtame dalyvaujant Pasaulio sveikatos organizacijai, kad šalys galėtų lengviau gauti vakcinos nuo koronaviruso.

Gruodžio 28 d. kreipdamasis į tautą, PAR prezidentas Cyrilas Ramaphosa pareiškė, kad vakcina nuo Covid-19 šaliai bus pradėta tiekti ateinančių metų antrajame ketvirtyje.