Vokietijos gyventojai raginami kiek įmanoma likti namuose ir vengti kelionių, mat šalyje stengiamasi sumažinti didžiulį COVID-19 atvejų skaičių, rašo thelocal.de.

Tačiau gausus sniegas Rūdinių kalnų, Zauerlando ir Švarcvaldo regionuose traukia žiemos sporto gerbėjus. Tai baigiasi koronaviruso ribojimų pažeidinėjimu, gausiu būriavimusi ir transporto spūstimis.

Gyventojams neatsilaikius prieš sniego teikiamus džiaugsmus ir ignoruojant nustatytas taisykles, policija įvykdė reidą Rūdinių kalnų regione Saksonijos žemėje esančiame Fichtelberge.

Pareigūnai vien per abi Kalėdų dienas užfiksavo daugiau nei šimtą ribojimų pažeidimų.

Socialinius tinklus užplūdo nuotraukos, kuriose užfiksuota, kaip žmonės mėgaujasi Kalėdų laisvadieniais ir traukia į snieguotąjį Fichtelbergą pasivažinėti rogutėmis ar pasivaikščioti. Kai kuriose vietose jie gausiai būriavosi.

Vokietijos rytuose esanti Saksonijos žemė pasižymi didžiausiu koronaviruso atvejų lygiu Vokietijoje. Šiuo metu čia taikomas griežtas karantinas, viena iš taikomų priemonių – komendanto valanda.

Tai reiškia, kad žmonėms iš namų išeiti leidžiama tik turint svarią priežastį. Norėdami pasportuoti ar apsipirkti būtinųjų dalykų, gyventojai nuo namų gali nutolti ne toliau nei 15 km. Nuo gruodžio 24 iki 26 ribojimai dėl kontaktų buvo sušvelninti, bet kitos taisyklės liko galioti.

Pasak policijos pareigūnų, sniege paskendęs Vinterbergo miesto kurortas sekmadienį taip pat patyrė lankytojų antplūdį. Jis baigėsi transporto spūstimis ir ne vienu eismo įvykiu.

Šiaurės Reino-Vestfalijos žemėje esančios Hochzauderlando apskrities policijos atstovas spaudai informavo apie itin didelį lankytojų skaičių ir transporto kamščius.

Vinterbergo miesto savivaldybė savo „Facebook“ paskyroje prašė visų atsisakyti kelionių į šią vietovę.

„Šiuo metu eismo situacija ir vėl pasiekė ribą“, – pirmadienį savo puslapyje rašė miesto savivaldybė, ragindama žmones apsisukti ir nevažiuoti į kurortą.

Kaip pranešė savivaldybė, visos automobilių stovėjimo vietos buvo užimtos, o keliai užsikišę. Miesto atstovai pridūrė, kad slidininkams skirti keltuvai neveikia.

„Šliuožti rogutėmis žemyn nuo keltuvų draudžiama, nors daugelis tą daro“, – pažymėjo savivaldybė. Turistams skirtos trobelės ir tualetai taip pat uždaryti. „Sąlygų sušilti ir pailsėti čia nėra. Nepasmerkite savęs tokiam stresui“, – pridūrė miesto savivaldybė.


Siekiant riboti prieigą, veikia policijos patikros punktai

Panašiai įvykiai klostėsi ir aplinkui Badeno-Viurtembergo žemėje Švarcvaldo regione esantį Dobelio miestą. Savaitgalį čia taip pat buvo iškviesta policija. Pasak dienraščio „Pforzheimer Zeitung“, kai žmonių susibūrimai tapo itin dideli, pareigūnai apribojo prieigą prie į Dobelį vedančių kelių.

Vėliau, kai dėl vienai dienai užsukusių keliautojų automobilių stovėjimo aikštelės tapo sausakimšos, per policijos patikros punktus buvo praleidžiami tik gyventojai ir autobusai.

Automobilyje besivežantys roges turėjo apsisukti ir grįžti namo. Taip pat kilo problemų dėl to, kad automobiliai ėmė blokuoti pravažiavimus, vairuotojai statė automobilius privačiose valdose.

Reaguodama į pakankamai chaotišką situaciją, šios žemės sveikatos apsaugos ministerija pirmadienį paragino gyventojus artėjantį ilgąjį savaitgalį susilaikyti nuo tokių pramogų.

„Mes raginame žmones susilaikyti nuo išvykų ir neperžengti ribų, kurias numato galiojančios taisyklės“, – sakė Badeno-Viurtembergo žemės sveikatos apsaugos ministerijos atstovas spaudai.

Jis pabrėžė, kad komendanto valandos taisyklių sušvelninimai privatiems susitikimams taikyti tik Kalėdų laikotarpiu.

Naujųjų metų išvakarėse, Naujųjų metų dieną ir savaitgalį sportuoti gryname galima tik dviem žmonėms iš skirtingų namų ūkių. Daugiau žmonių gali būti tik tuo atveju, jei jie priklauso tam pačiam namų ūkiui.

Įpareigojimu karantinuotis siekiama atbaidyti turistus

Chaosas dėl į apsnigtas vietoves plūstančių žmonių kilo ne tik Vokietijoje. Tačiau kaimyninėje Austrijoje situacija yra kitokia, mat slidinėjimo kurortams leista neužsidaryti.

Bet savaitgalį kartais susidarydavo tokios didelės spūstys, kad kai kurie slidinėjimo kurortai spustelėjo stabdžius ir apribojo patekimą į juos.

Karintijos žemėje esantis Bodentalis, garsėjantis žiemos žygiais ir slidinėjimu, sekmadienį po šeštadienio antplūdžio tebebuvo uždarytas. Tokia pati situacija buvo ir rogučių džiaugsmams pritaikytose pievose Zemeringe, esančiose maždaug už šimto kilometrų nuo Vienos.

Forarlbergo žemėje esančiame Damiulse, maždaug 70 km nutolusiame nuo Lindau, policija išvaikė didelį susibūrimą.

Austrijoje slidinėjimo kurortai atviri daugiausia šalies gyventojams.

Atvykėliai iš kitų šalių (įskaitant ir Vokietiją) privalo 10 dienų karantinuotis. Šia priemone siekiama atbaidyti turistus.

Be to, visi vyresni nei 14 metų amžiaus slidininkai, besinaudojantys keltuvais ar turintys stovėti eilėje, privalo dėvėti FFP2 respiratorius.