Šie ES pareiškimai buvo paskelbti prieš svarbaus investicijų pakto pasirašymą su Pekinu. Susitarimą dėl investicijų numatyta pasirašyti nepaisant susirūpinimo dėl darbo ir pilietinių teisių pažeidimų Kinijoje.

Zhang Zhan, rengusi reportažus iš Uhano prasidedant COVID-19 protrūkiui, pirmadienį buvo nuteista kalėti ketverius metus dėl „ginčų provokavimo ir neramumų kurstymo“.

„Pasak patikimų šaltinių, ponia Zhang Zhan kardomojo kalinimo metu patyrė kankinimų bei netinkamą elgesį, ir jos sveikatos būklė smarkiai pablogėjo. Labai svarbu, kad jai būtų suteikta tinkama medicinos pagalba“, – pabrėžė ES diplomatijos vadovo Josepo Borrellio atstovas Peteris Stano.

Briuselis taip pat reikalauja, kad būtų paleistas gruodžio 13 dieną įkalintas žmogaus teisių advokatas Yu Wenshengas.

„Europos Sąjunga reikalauja nedelsiant paleisti ponią Zhang Zhan, poną Yu Wenshengą ir kitus suimtus bei nuteistus žmogaus teisių gynėjus“, – rašoma išplatintame pareiškime.

Pareiškime minimi Li Yuhan, Huang Qi, Ge Juepingas, Qin Yongminas, Gao Zhishengas, Ilhamas Tohti, Tashi Wangchukas, Wu Ganas, Liu Feiyue, „taip pat visi kiti, nušvietinėję su viešuoju interesu susijusią veiklą“.

Dešimt Honkongo demokratijos šalininkų pirmadienį taip pat stojo prieš teismą Kinijos Šendženo mieste. Jie buvo tarp 12 aktyvistų, suimtų bandant pabėgti greitaeigiu kateriu į Taivaną rugpjūčio mėnesį.

„Kaltinamųjų teisės į teisingą teismą ir tinkamą procedūrą – pagal tarptautinės žmogaus teisės normas ir Kinijos baudžiamojo proceso įstatymą – nebuvo užtikrintos“, – sakoma J. Stano antrame pareiškime.

„Europos Sąjunga ragina nedelsiant paleisti šiuos 12 asmenų ir greitai juos sugrąžinti į Honkongą“, – nurodoma jame.

ES 27 narės pirmadienį uždegė žalią šviesą Europos Komisijai sudaryti investicijų paktą su Pekinu.

Kai kurie europarlamentarai išreiškė susirūpinimą, kad ši sutartis siunčia blogą signalą žmogaus teisių klausimu, ypač dėl Kinijos elgesio su uigurų mažuma ir Honkonge.