ES pareiškimas buvo paskelbtas prieš svarbaus investicijų pakto pasirašymą su Pekinu. Susitarimą dėl investicijų numatyta pasirašyti nepaisant susirūpinimo dėl darbo ir pilietinių teisių pažeidimų Kinijoje.

Zhang Zhan, rengusi reportažus iš Uhano prasidedant COVID-19 protrūkiui, pirmadienį buvo nuteista kalėti ketverius metus dėl „ginčų provokavimo ir neramumų kurstymo“.

„Prieš sulaikymą ponia Zhang Zhan rengė reportažus apie koronaviruso pandemiją Uhane“, – nurodė sakė ES diplomatijos vadovo Josepo Borrellio atstovas Peteris Stano išplatintame pareiškime.

„Pasak patikimų šaltinių, ponia Zhang Zhan kardomojo kalinimo metu patyrė kankinimų bei netinkamą elgesį, ir jos sveikatos būklė smarkiai pablogėjo. Labai svarbu, kad jai būtų suteikta tinkama medicinos pagalba“, – pabrėžė jis.

Briuselis taip pat reikalauja, kad būtų paleistas gruodžio 13 dieną įkalintas žmogaus teisių advokatas Yu Wenshengas.

„Europos Sąjunga reikalauja nedelsiant paleisti ponią Zhang Zhan, poną Yu Wenshengą ir kitus suimtus bei nuteistus žmogaus teisių gynėjus“, – rašoma išplatintame pareiškime.

Pareiškime minimi Li Yuhan, Huang Qi, Ge Juepingas, Qin Yongminas, Gao Zhishengas, Ilhamas Tohti, Tashi Wangchukas, Wu Ganas, Liu Feiyue, „taip pat visi kiti, nušvietinėję su viešuoju interesu susijusią veiklą“.

Briuselis, nepaisydamas reiškiamo susirūpinimo Kinijos žmogaus teisių aktyvistų ir nepriklausomų žurnalistų likimu, planuoja šią savaitę pasirašyti su Pekinu svarbų susitarimą dėl investicijų.

Kai kurie Europos Parlamento nariai sakė, kad šis susitarimas, dėl kurio derėtasi septynerius metus, pasiųs neteisingą žinią dėl žmogaus teisių. Visgi pirmadienį 27 Bendrijos valstybės uždegė žalią šviesą Europos Komisijai pasirašyti paktą.