„6 000 dozių rusiškos vakcinos kirto Vengrijos sieną su Slovakija“, – feisbuke teigė Vengrijos užsienio reikalų ministras Peteris Szijjarto.

Pasak jo, siunta pristatyta į Budapeštą, kur vengrų ekspertai spręs, kaip vakciną panaudoti.

Vengrija šeštadienį, diena anksčiau nei dauguma kitų ES šalių, pradėjo skiepyti savo gyventojus „Pfizer-BioNTech“ vakcina nuo koronaviruso. Dauguma kitų ES šalių, įskaitant ir Lietuvą, skiepijimą pradėjo sekmadienį.

Lapkritį P. Szijjarto tikino, kad Vengrija taps pirmąja Europos šalimi, kuri sulauks rusiškos „Sputnik V“ vakcinos. Tuo tarpu vengrų gydytojai ir ekspertai vyko į Rusiją įvertinti vakcinos gamybą.


Europos vaistų agentūra (EVA) dar nevertino rusiškos vakcinos, kurios veiksmingumas, pasak Maskvos, siekia 95 proc.

Savo ruožtu Vakarų ir Rusijos ekspertai reiškia nerimą dėl skubaus rusiškos vakcinos patvirtinimo, o kritikai vakciną vadina įrankiu sustiprinti Rusijos geopolitinę įtaką.

Budapešto teigimu, kitais metais gali būti pradėta rusiškos vakcinos masinė gamyba Vengrijoje, jei ji bus saugi ir veiksminga.

„Vengrija yra atvira visoms sėkmingai sukurtoms vakcinoms pasaulyje. Darome viską, kad į Vengriją atgabentume visas veiksmingas vakcinas, nepriklausomai nuo to, ar jos sukurtos Vakaruose, ar Rytuose“, – sakė P. Szijjarto.

Maskva tvirtina, jog šios vakcinos klinikinių tyrimų duomenų tarpinė analizė parodė, kad jos veiksmingumas siekia 95 procentus.

Tačiau Vakarų ir Rusijos ekspertai reiškė susirūpinimą dėl per didelės skubos kuriant šią vakciną, o kritikai ją apibūdino kaip priemonę Rusijos geopolitinei įtakai padidinti.

Anot Budapešto, jei pasitvirtins šio preparato saugumas ir veiksmingumas, ateinančiais metais šalis gali sulaukti didžiulių „Sputnik V“ partijų, o viena iš Vengrijos firmų gali užsiimti masine šio preparato gamyba.

„Vengrija atvira visoms sėkmingoms vakcinoms“, – sakė P. Szijjarto pirmadienį.

„Darome viską, kad Vengrija kiek įmanoma greičiau gautų visas veiksmingas vakcinas neatsižvelgiant, kur jos sukurtos – Vakaruose ar Rytuose“, – kalbėjo jis.