„Žurnale „Lancet“ gruodžio 22 dieną paskelbtas straipsnis, remiantis vokiečių klinikos „Charite“ medžiaga, surinkta gydant RF pilietį A. A. Navalną. Pagal publikaciją, A. A. Navalnas iš klinikos „Charite“ buvo išrašytas 2020 metų rugsėjo 20 dieną, o iki spalio 12 dienos praėjo visos jo ligos pasekmės“, – sakoma pranešime.

Todėl FSIN mano, kad A. Navalnas „nevykdo jam teismo skirtų pareigų ir vengia Bausmių vykdymo inspekcijos (UII) kontrolės“.

„Pagal teismo nuosprendį šiam lygtinai nuteistam asmeniui skirtos pareigos, už kurių nevykdymą jam tenka atsakomybė pagal RF įstatymus“, – nurodė FSIN.

Jei kontrolės vengimo faktas bus patvirtintas, A. Navalno atžvilgiu „bus imtasi priemonių“ pagal Bausmių vykdymo kodekso straipsnį, kuriuo, be kitų dalykų, numatomas kreipimasis į teismą dėl lygtinės bausmės atšaukimo ir realios įkalinimo bausmės vykdymo.

„Gruodžio 28 dieną A. A. Navalnui išsiųstas iškvietimas į Bausmių vykdymo inspekciją. Informacija apie būtinybę A. A. Navalnui atvykti į UII taip pat nusiųsta jo advokatui ir spaudos sekretorei“, – sakoma pranešime.

„Paskutinė bandomojo laikotarpio diena“

A. Navalno advokatas Vadimas Kobzevas savo ruožtu pasidalijo savo telefono ekrano nuotrauka, kurioje matoma žinutė iš FSIN Maskvos valdybos. Joje sakoma, kad opozicionierius ten turi pasirodyti registracijai antradienio rytą.

Pats A. Navalnas socialiniame tinkle „Instagram“ parašė, kad ta data paskirta „paskutinę mano bandomojo laikotarpio dieną „Yves Rocher“ byloje“.

„O juokingiausia tai, kad FSIN netgi išleido specialų pranešimą spaudai. Jo esmė ta, kad medicinos žurnale „Lancet“ jie perskaitė straipsnį apie mano apnuodijimą, – instagrame pirmadienio vakarą parašė A. Navalnas. – Bet tuo pat metu jie „nepastebėjo“ straipsnio pavadinimo: APNUODIJIMAS CHEMINIU GINKLU „Novičiok“.“

„Jei straipsnis „Lancet“ yra pripažįstamas valstybės lygiu, tai kur, atleiskite, baudžiamoji byla dėl apnuodijimo fakto?“ – klausė opozicionierius.

2014 metų gruodžio 30 dieną Maskvos Zamoskvorecko rajono teismas pripažino A. Navalną ir jo brolį kaltais dėl sukčiavimo ir kosmetikos kompanijos „Yves Rocher“ lėšų grobstymo. Teismas skyrė A. Navalnui 3,5 metų lygtinę laisvės atėmimo bausmę ir penkerių metų bandomąjį periodą, o jo brolį Olegą pasiuntė į bendrojo režimo koloniją atlikti 3,5 metų įkalinimo bausmės.

2017 metų rugpjūtį teismas A. Navalno bandomąjį laikotarpį pratęsė iki 2020 metų gruodžio pabaigos.

FSIN taip pat ne kartą kreipėsi į teismą nesėkmingai prašydama A. Navalno lygtinę bausmę pakeisti realia laisvės atėmimo bausme.

2017-ųjų spalį Europos Žmogaus Teisių Teismas (EŽTT) pripažino neteisingu Rusijos teismo procesą opozicijos lyderio A. Navalno ir jo brolio Olego byloje ir priteisė jiems daugiau kaip 80 tūkst. eurų kompensaciją.

Rusijos Aukščiausiasis Teismas 2018 metų balandžio 25 dieną dėl EŽTT sprendimo atnaujino brolių Navalnų procesą, bet paliko galioti nuosprendį jo nepakeitęs.

A. Navalnas rugpjūčio 20 dieną pasijuto blogai per skrydį iš Tomsko į Maskvą ir vėliau buvo nuskraidintas į Vokietiją gydyti. Laboratorijų Vokietijoje, Prancūzijoje ir Švedijoje, taip pat Cheminio ginklo uždraudimo organizacijos (OPCW) atlikti tyrimai parodė, jog politiko organizme buvo sovietų mokslininkų sukurtos kovinės medžiagos „Novičiok“ pėdsakų.

A. Navalną po apnuodijimo gydę Vokietijos medikai pateikė išsamių duomenų apie šį atvejį straipsnyje, praėjusią savaitę paskelbtame medicinos žurnale „Lancet“.

Rusijos valdžia kategoriškai neigia bet kokį savo vaidmenį šiame apnuodijime.