Šalis nuo ketvirtadienio, kai buvo paskelbti paskutiniai pasiekiami duomenys, užregistravo 24 462 naujas infekcijas ir 298 mirtis. Bendras Ispanijoje patvirtintų susirgimų skaičius padidėjo iki 1 879 413, o aukų skaičius – 50 122.

Ispanijos mirčių nuo viruso skaičius yra ketvirtas pagal dydį Vakarų Europoje po Italijos, kurioje šis skaičius siekia beveik 72 tūkst., taip pat po Jungtinės Karalystės (JK), kurioje viruso aukomis tapo beveik 71 tūkst. žmonių, ir Prancūzijos, kurioje aukų skaičius artėja prie 63 tūkst.

Nuo tada, kai birželio pabaigoje atšaukė vieną griežčiausių Europos karantinų, Ispanijai sunkiai sekasi suvaldyti naują infekcijų šuolį.

Siekiant sukontroliuoti antrąją koronaviruso atvejų bangą, šalies premjeras Pedro Sanchezas spalį paskelbė nepaprastąją padėtį, galiosiančią iki gegužės pabaigos.

Ši priemonė leidžia Ispanijos įtakingoms regioninėms vyriausybėms įvesti naktines komendanto valandas, apriboti susibūrimų apimtis ir apriboti judėjimą į jų regionus ir iš jų.

Sveikatos pareigūnai apribojimais taip pat taikosi į naktinį gyvenimą ir vakarėlius, kadangi jie laikomi vienais pagrindinių atsinaujinusio viruso plitimo kaltininkų.

Kaip ir kitos Europos šalys, Ispanijos valdžios institucijos yra paraginusios gyventojus šventiniu laikotarpiu laikytis atsargumo, kad būtų išvengta tolesnio viruso išplitimo.

Per Kūčias ir Kalėdas galiojo taisyklė, leidžianti vienuose namuose susiburti ne daugiau kaip 10 žmonių. Toks pat apribojimas galios ir Naujųjų metų išvakarėse bei pirmąją Naujųjų metų dieną.

Dabartinė nepaprastoji padėtis šiemet yra jau antroji tokia Ispanijai. Tokios pat priemonės buvo imtasi dar kovą, siekiant suvaldyti birželį pasibaigusią pirmąją koronaviruso infekcijų bangą.