„Pfizer“ padalinys Ispanijoje sekmadienio vakarą informavo Madridą, kad vėluoja preparato pristatymas aštuonioms valstybėms dėl „problemos pakrovimo ir gabenimo procese“, nurodoma ministerijos pranešime.

Bendrovė nepatikslino, kurios dar Europos valstybės buvo paveiktos.

„Pfizer“ pranešė ministerijai, kad problema „jau išspręsta“, bet nurodė, jog kita vakcinos partija „vėluos kelias valandas“ ir Ispaniją pasieks antradienį – diena vėliau nei tikėtasi, nurodoma bendrovės pranešime.

Paklaustas apie preparato vėlavimą per interviu radijui „Ser“, sveikatos apsaugos ministras Salvadoras Illa pažymėjo, kad taip įvyko dėl jau, „panašu, išspręstos“ problemos, „susijusios su [siuntos] temperatūros kontrole“.

Vakcina turi būti laikoma itin žemoje (apytiksliai -70 laipsnių Celsijaus) temperatūroje prieš pristatant ją į paskirstymo centrus specialiai pritaikytose šaldymo kamerose, pripildytose sauso ledo.

Išėmus preparatą iš itin žemos temperatūros šaldiklio, jis gali būti iki penkių dienų laikomas 2–8 laipsnių temperatūroje neprarasdamas savo veiksmingumo.

Planuojama, kad artimiausius tris mėnesius Ispanija per savaitę gaus 350 tūkst. „Pfizer-BioNTech“ vakcinos dozių.

Dauguma ES valstybių šį savaitgalį pradėjo skiepijimo nuo koronaviruso kampanijas, per kurias pirmieji skiepijami pagyvenusieji, medikai ir politikai.