Jungtinės Karalystės sveikatos priežiūros paslaugų teikimo neberibos COVID-19 pacientai, vos tik bus peržengta svarbi riba, skelbia Jungtinės Karalystės dienraštis. Jungtinė Karalystė – pirmoji Vakarų Europos valstybė, pradėjusi masinę šalies gyventojų vakcinaciją.

Tai imta daryti gruodžio 8 dieną pasitelkus „Pfizer/BioNTech“ vakciną. Skelbiama, kad iki gruodžio 20 dienos šalyje paskiepyta per 600 tūkst. žmonių.

Jungtinė Karalystė – viena iš nuo koronaviruso nukentėjusių labiausiai, virusas čia pražudė per 70 tūkst. žmonių. Liūdnais skaičiais britus lenkia tik Italija.


Didžiajai daliai Jungtinės Karalystės taikomi ketvirto laipsnio ribojimai, o tai reiškia, kad negali susitikti daugiau nei vienas namų ūkis, nedirba alinės, restoranai, veiklą sustabdė dauguma verslų. Tokią sudėtingą situaciją lėmė gruodį šalyje aptikta dar labiau užkrečiama nauja viruso atmaina.

Vakcina, sukurta Oksfordo universiteto ir „AstraZeneca Plc“, Jungtinėje Karalystėje bus imta platinti sausio 4 dieną, skelbia „Sunday Telegraph“, remdamasis valdinininkų planais.

Britų vyriausybė tikisi, kad per dvi savaites nuo „AstraZeneca“ vakcinos pasirodymo pirmąją skiepo dozę gaus per 2 mln. žmonių.

„The Sun“ skelbia, kad priežiūros institucijos vakcinai žalią šviesą gali uždegti jau gruodžio 28 dieną. Reaguodamas į tokius pranešimus, Sveikatos departamento atstovas elektroniniame laiške teigia, kad Vaistų ir sveikatos priežiūrai skirtų produktų priežiūros agentūrai prireiks laiko įvertinti vakcinos duomenis.

„The Telegraph“ taip pat skelbia, kad masinio vakcinavimo centrai sporto stadionuose ir konferencijų centruose pradės darbą jau antrąją sausio savaitę. Oksfordo universiteto vakciną paprasčiau laikyti bei transportuoti nei „Pfizer“, o dėl šios priežasties ji lengviau pasieks atokesnių šalies teritorijų gyventojus.

Dienraščio teigimu, valdžia pirmadienį planuoja surengti specialų pandemijos suvaldymui skirtą posėdį. Visai neseniai mokslininkai ėmė nerimauti, kad, ėmus plisti naujai koronaviruso atmainai, gali tekti uždaryti mokyklas.

Gruodžio 24 dienos duomenimis, viruso plitimo sparta, dar žinoma kaip R skaičius, siekė nuo 1,1 iki 1,3. Jeigu šis skaičius viršija 1,0, tai reiškia, kad viruso plitimas spartėja.