Per trumpą posėdį Šanchajaus teisme buvusi teisininkė Zhang Zhan buvo nuteista dėl įvykių nušvietimo chaotiškoje protrūkio pradžioje. Teismas ją pripažino kalta „dingsties ginčytis ieškojimu ir neramumų kurstymu“.

Jos tiesiogiai transliuotais reportažais ir straipsniais vasarį buvo plačiais dalijamasi socialiniuose tinkluose – taigi, žurnalistė pateko į teisėsaugos akiratį. Kinų valdžia, siekdama nutildyti kritiką dėl jos atsako į protrūkį, lig šiol nubaudė aštuonis tokius pranešėjus.

Praėjus metams nuo pandemijos pradžios Uhane, Pekinas giriasi „nepaprasta“ sėkme suvaldant viruso plitimą šalies teritorijoje, atsigaunant Kinijos ekonomikai, kol likęs pasaulis priverstas skelbti varginamus karantinus ir grumtis su didėjančiu sergamumu.

Informacijos srauto kontrolė per beprecedentės pasaulinės sveikatos krizę buvo lemiamas veiksnys, leidęs Kinijos komunistinei valdžiai perrašyti naratyvą savo naudai.

Tai reiškia, kad visiems kritikams, ginčijantiems oficialią įvykių versiją, tenka brangiai sumokėti už nepaklusnumą.

„Skelbiant nuosprendį Zhang Zhan atrodė priblokšta“, – prie Šanchajaus Naujojo Pudongo rajono liaudies teismo anksti pirmadienį žurnalistams sakė vienas iš nuteistosios advokatų Ren Quanniu, patvirtinęs, kad jo klientė siunčiama už grotų ketveriems metams.

Teisininkas pridūrė, kad skelbiant verdiktą Zhang Zhan motina tyliai verkė.

Birželį bado streiką paskelbusios ir priverstinai maitinamos per į nosį įkištą vamzdelį 37 metų žurnalistės sveikatos būklė kelia vis didesnį susirūpinimą.

„Ji pasakė, kai lankiausi pas ją [praėjusią savaitę]: „Jei man bus paskirta griežta bausmė, atsisakysiu maisto iki pat pabaigos“... Ji galvoja, kad kalėjime numirs“, – prieš teismo posėdį sakė Ren Quanniu.

„Tai kraštutinis būdas protestuoti prieš šią visuomenę ir aplinką“, – pridūrė jis.

Kinijos komunistinė valdžia dažnai neskaidriai teisia disidentus laikotarpiu nuo Kalėdų iki Naujųjų metų, siekdama išvengti Vakarų valstybių dėmesio.

Teismo posėdis įvyko Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) ekspertams ruošiantis jau po kelių savaičių atvykti į Kiniją atlikti tyrimo dėl COVID-19 pandemijos ištakų.

Kitas advokatas teigė, kad Zhang Zhan sveikatos būklė prastėja – ją esą kamuoja galvos ir pilvo skausmas, taip pat svaigulys.

„Būdama izoliuota 24 valandas per parą, ji negali be pagalbos net nueiti į tualetą“, – socialiniuose tinkluose paskelbtoje žinutėje parašė Zhang Keke, aplankęs žurnalistę Kalėdų dieną.

„Ji jaučiasi psichologiškai išsekusi, tarsi kiekviena diena būtų jai kančia“, – pridūrė advokatas.

Zhang Zhan kritikavo Uhano valdžios veiksmus protrūkio pradžioje. Vasarį paskelbtame straipsnyje ji teigia, kad vyriausybė „neteikė žmonėms pakankamai informacijos, o paskui tiesiog karantinavo visą miestą“.

„Tai šiurkštus žmogaus teisių pažeidimas“, – parašė žurnalistė.

Pasak Zhang Keke, teismas nutarė, kad ji platino „melagingus pareiškimus“ internete.

Zhang Zhan iškeltą bylą kritikuoja ir žmogaus teisių organizacijos.

Valdžia „nori pasinaudoti jos byla kaip pavyzdžiu, kuris atgrasytų kitus disidentus nuo klausimų apie šių metų pradžioje Uhane susiklosčiusią pandemijos padėtį“, – pažymėjo aktyvistas Leo Lanas iš nevyriausybinės organizacijos „Chinese Human Rights Defenders“.

Zhang Zhan yra pirmoji iš keturių teisiamų pilietinės žurnalistikos aktyvistų, sulaikytų teisėsaugos institucijų anksčiau šiemet dėl jų darbo Uhane.

Ankstesni naujienų agentūros AFP mėginimai susisiekti su kitais trimis žurnalistais – Chen Qiushi, Fang Binu ir Li Zehua – buvo nesėkmingi.