Amerikiečių prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) administracija, 2018 metais vienašališkai pasitraukusi iš daugiašalio susitarimo dėl Irano branduolinės programos, šiitiškai respublikai yra paskelbusi virtinę skaudžių sankcijų.

Buvo įšaldytas Irano turtas keliose šalyse, įskaitant Jungtines Valstijas.

„Iš šalies, kurioje laikomi mūsų pinigai, norime pervesti lėšų“ vakcinai įsigyti ir „ši šalis sutiko“, per susitikimą su iraniečių kovos su koronavirusu darbo grupe pareiškė H. Rouhani, nepatikslinęs, kurią valstybę turėjo omenyje.

Teoriškai vaistams sankcijos netaikomos, tačiau iš tikrųjų tarptautiniai bankai yra linkę atmesti su Iranu susijusius sandorius, siekdami išvengti galimo bylinėjimosi.

H. Rouhani teigimu, JAV Iždo departamentui pavaldus Užsienio lėšų kontrolės biuras (OFAC) iš pradžių leido suprasti „neturintis jokių problemų“ dėl tokių pinigų pervedimo.

Tačiau „vėliau buvo pasakyta, kad prieš pervedant pinigus“ už vakcinos pirkimą „jie pirmiau turi būti perleisti per JAV banką“, pridūrė H. Rouhani.

Balandį iraniečių prezidentas pareiškė, jog Teheranas pasiekė teisinę „pergalę“ dėl 1,6 mlrd. dolerių (1,3 mlrd. eurų) savo lėšų, kurios Vašingtono prašymu buvo ilgai įšaldytos Liuksemburge.

„Kas gali pasitikėti tokiais žmonėmis kaip jūs? Pavogėte mūsų pinigus visur, kur tik jų radote“, – šeštadienį sakė H. Rouhani, kreipdamasis į amerikiečių administraciją.

Šiitiška respublika nuo vasario mėnesio grumiasi su naujojo koronaviruso protrūkiu, pareikalavusiu daugiausiai aukų Artimuosiuose Rytuose. Šalyje oficialiai nustatyta beveik 1,2 mln. užsikrėtimo ir daugiau kaip 54,5 tūkst. mirties atvejų.

Sveikatos apsaugos ministras Saeedas Namaki (Saidas Namakis) anksčiau šį mėnesį nurodė, jog Iranas „per COVAX“ „iš anksto įsigijo“ apie 16,8 mln. vakcinos dozių, tačiau nenurodė tikslaus preparato pavadinimo.

COVAX yra tarptautinė iniciatyva, kuria siekiama visoms šalims sudaryti vienodas galimybes įsigyti vakcinų nuo koronaviruso.

Tokių preparatų įsigijimas „galėtų pabrangti ir būti atidėtas, bet jis tikrai įvyks“, šeštadienį patikino H. Rouhani.

Iranas taip pat ragina savanorius padėti išbandyti šalies mokslininkų nuo pavasario kuriamą vakciną, nurodė Sveikatos apsaugos ministerija.