ES lyderiai šią dieną, kai bloke oficialiai bus pradėta masinė pažeidžiamiausių žmonių skiepijimo programa, pavadino „V-Day“ („Pergalės diena“).

Pirmosios „Pfizer-BioNTech“ vakcinos dozės šeštadienį pasiekė ES šalis, įskaitant smarkiai nuo koronaviruso nukentėjusias Italiją, Ispaniją ir Prancūziją.

Masinis skiepijimas ES, kurioje gyvena beveik 450 mln. žmonių, – svarbus žingsnis kovoje su koronaviruso pandemija, kuri visame pasaulyje pražudė jau per 1,7 mln. žmonių.

Vokietijos įmonės „BioNTech“ ir JAV farmacijos milžinės „Pfizer“ sukurta vakcina yra pirmoji ir kol kas vienintelė, kurią leista naudoti ES, – Europos Komisija leidimą ją platinti davė pirmadienį, kai tai padaryti rekomendavo Europos vaistų agentūra. Klinikiniai tyrimai parodė, kad jos veiksmingumas siekia 95 proc.

Nors skiepijimas 27-iose ES valstybėse narėse turi prasidėti sekmadienį, kai kurios bloko šalys pirmuosius žmones paskiepijo dar šeštadienį. Vokietijoje šeštadienį buvo paskiepyta 101-erių metų amžiaus slaugos namų gyventoja. Vengrija ir Slovakija šeštadienį taip pat paskiepijo kelis žmones.
Tuo metu PSO vadovas Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas įspėjo, kad COVID-19 pandemija nebus paskutinė tokio pobūdžio krizė.

„Iš istorijos žinome, kad tai nebus paskutinė pandemija, ir epidemijos yra gyvenimo tikrovė“, – teigė PSO vadovas bei pridūrė, kad atėjo metas išmokti COVID-19 pandemijos pamokas.