Daugiau kaip 1,2 tūkst. puslapių apimties dokumente išsamiai dėstomos prekybos, teisėsaugos darbo ir ginčų sprendimo sąlygos bei kitos procedūros, kurių JK ir ES laikysis po gruodžio 31 dienos.

JK vyriausybės paskelbtoje įžangoje premjeras Borisas Johnsonas rašo, kad susitarimas buvo „kruopščiai apsvarstytas, kad būtų naudingas visiems“ ir išsaugotų „laisvą prekybą milijonams žmonių Jungtinėje Karalystėje ir visoje Europoje“.

„Nors per derybas padarėme nemažai kompromisų, niekada nenukrypome nuo tikslo atkurti nacionalinį suverenitetą“, – pridūrė jis.

Britanijos kabineto aukšto rango narys Michaelas Gove'as dienraštyje „The Times“ rašė, kad ketvirtadienį sudaryta sutartis leis Jungtinei Karalystei užtikrinti „inovacijas ir investicijas šalies dalyse, patyrusiose ekonomikos nuosmukį“.

Jis pridūrė, kad verslui vis dėlto reikės per trumpą laiką pasiruošti daugeliui „reikšmingų pokyčių“.

Britanijos parlamentas buvo sušauktas surengti posėdį gruodžio 30-ąją, kad ratifikuotų šią sutartį. Šis žingsnis yra beveik garantuotas, nes pagrindinė opozicinė Leiboristų partija sakė, kad jos deputatai dokumentui pritars.

Europos Komisija savo ruožtu pasiūlė, kad sutartis preliminariai galėtų įsigalioti sausio 1-ąją ir kad tokia padėtis galėtų trukti iki vasario 28 dienos.

Europos Parlamento bus paprašyta pritarti šiai sutarčiai ateinančių metų pradžioje, o galiausiai ją turėtų patvirtinti Europos Vadovų Taryba.