„Europos vienybė ir tvirtybė atsipirko“, – per „Twitter“ parašė E. Macronas. Prancūzijos vadovas pridūrė, kad „susitarimas su Jungtine Karalyste yra būtinas apsaugoti mūsų piliečiams, žvejams, gamintojams. Pasirūpinsime, kad taip ir nutiktų.“

„Europa daro pažangą ir gali žvelgti į ateitį vieninga, suvereni ir stipri“, – pabrėžė E. Macronas.

Anksčiau ketvirtadienį buvo paskelbta, kad ES ir JK po kone 10 mėnesių trukusių derybų pasiekė susitarimą dėl prekybos ryšių po „Brexito“, padėsiantį sušvelninti ekonominį smūgį Britanijai pasitraukus iš Bendrosios rinkos ir muitų sąjungos.

„Susitarimas sudarytas“, – tviteryje parašė JK premjeras Borisas Johnsonas.

„Mes [JK] būsime jūsų draugė, jūsų sąjungininkė, jūsų rėmėja ir, nepamirškime, jūsų pagrindinė rinka“, – sakė jis spaudos konferencijoje, kurioje paskelbė apie susitarimą.

„Galiausiai pasiekėme susitarimą“, – paskelbė Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen).

„Kelias buvo sunkus ir vingiuotas, tačiau pagaliau turime gerą susitarimą, – sakė ji. – Bendroji rinka bus sąžininga.“

Britanija oficialiai išstojo iš ES sausio mėnesį po 2016 metais įvykusio referendumo ir tapo pirmąja šalimi, atsiskyrusia nuo politinio ir ekonominio projekto, kuris gimė Europai atsistatant po Antrojo pasaulinio karo.

Londonas tebėra saistomas ES taisyklių pereinamuoju laikotarpiu, kuris tęsis iki gruodžio 31-osios vidurnakčio, o tada JK paliks bloko Bendrąją rinką ir muitų sąjungą.

Galutinį 2 000 puslapių susitarimo paskelbimą, planuotą dar trečiadienį, o vėliau – ketvirtadienį ryte, teko atidėti dėl paskutinės minutės ginčo dėl žvejybos, nes abi pusės nesutarė dėl ES žvejų patekimo į Britanijos vandenis pasibaigus 2020-iesiems.

Paskelbus apie susitarimą, U. von der Leyen vadovaujama EK išsiųs jo tekstą ES valstybėms narėms.

Manoma, kad joms prireiks dviejų ar trijų dienų išanalizuoti susitarimą ir nuspręsti, ar pritarti jo laikinam įgyvendinimui.

JK parlamentui taip pat teks per savo metų pabaigos atostogas susirinkti į balsavimą dėl susitarimo.

Kai susitarimui bus pritarta, o jo tekstas bus paskelbtas oficialiajame ES žurnale, sausio 1 dieną jis įsigalios.

Tuomet Europos Parlamentas galės 2021 metais retrospektyviai patvirtinti susitarimą, sakė ES pareigūnai.

Darant prielaidą, kad procesas vyks taip, kaip planuota, derybininkų grupės bus susitarusios dėl milžiniškos apimties susitarimo per rekordiškai trumpą laiką.

Paskutinę minutę pasiektas susitarimas panaikina grėsmę, kad Britanija gali iškristi iš bloko po 47 metų bendros istorijos be jokių tolesnius santykius apibrėžiančių taisyklių.

Britanijai palikus ES Bendrąją rinką ir muitų zoną, prekybininkai abiejose Lamanšo sąsiaurio pusėse vis tiek susidurs su daugybe naujų taisyklių ir vėlavimais.

Ekonomistai mano, kad abiem ekonomikoms, jau nusilpusioms dėl koronaviruso epidemijos, bus suduotas smūgis, nes sutriks tiekimo grandinės ir didės išlaidos.

Bet grėsmė, kad grįš tarifai, bus pašalinta, o santykiai tarp buvusių partnerių bus patikimesni.

Tai taip pat yra sėkmė U. von der Leyen ir jos vyriausiajam derybininkui Micheliui Barnier, vedusiam beveik 10 mėnesių trukusias intensyvias derybas su britu Davidu Frostu.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)