„Health Canada“ padarė išvadą, kad JAV biotechnologijų bendrovės „Moderna“ sukurta vakcina yra saugi naudoti šalyje. Pati kompanija pranešė, kad pirmosios preparato partijos turėtų pasiekti Kanadą per dvi paras.

Gruodžio 9 dieną šalis patvirtino pirmąjį panašų preparatą, sukurta bendrovių „Pfizer“ ir „BioNTech“.

Planuojama, kad iki gruodžio pabaigos bus pristatyta iki 168 tūkst. „Moderna“ vakcinos dozių, o iki kovo pabaigos – du milijonai.

Ateinančiais metais Kanada turi iš viso gauti 40 mln. „Moderna“ preparato dozių, kurių pakaktų paskiepyti 20 milijonų žmonių, arba maždaug du trečdalius Kanados suaugusių gyventojų.

„Moderna“ vakcina sukurta pasitelkiant tą pačią pagrindinę technologiją, kaip ir naudojama gaminant „Pfizer-BioNTech“ vakciną. Daugumoje tradicinių skiepų naudojamas negyvas ar susilpnintas virusas, o naujosios vakcinos „apmoko“ imuninę sistemą atpažinti ir kovoti su užkratu, pasitelkiant SARS-CoV-2 genetinį kodą.

Tiek „Moderna“, tiek „Pfizer-BioNTech“ vakcinos suleidžiamos dviem dozėmis. „Moderna“ preparato atveju tarp dozių daroma keturių savaičių pertrauka.

„Moderna“ vakcina gali būti laikoma įprastuose šaldymo įrenginiuose, kitaip nei „Pfizer BioNTech“ preparatas, kuriam saugoti būtina itin žema temperatūra.