Verslo dienraštis „Kommersant“ citavo „Gazprom-Media“ generalinio direktoriaus Aleksandro Žarovo pareiškimą, kad ši kontroliuojančioji bendrovė įsigijo platformą „Ja Molodec“ (Esu Šaunuolis).

Anot A. Žarovo, programėlės vystymą rems fondas „Innopraktika“ – organizacija, kuriai vadovauja Katerina Tichonova, viena iš numanomų prezidento Vladimiro Putino dukterų.

„Gazprom-Media“, „naudodamasi projekto programine įranga, pagreitins naujos vaizdo įrašų platformos kūrimą Rusijos tinklaraštininkams“, pažymėjo A. Žarovas ir pridūrė, kad naujas socialinis tinklas pradės veikti ne vėliau kaip po dvejų metų.

Programėlė, kaip ir kinų sukurtas socialinis tinklas „TikTok“, bus pritaikyta dalijimuisi trumpais vertikalaus formato vaizdo įrašais.

A. Žarovas stojo prie „Gazprom-Media“ vairo šių metų pradžioje. Anksčiau jis vadovo Rusijos žiniasklaidos priežiūros tarnybai „Roskomnadzor“, nesėkmingai mėginusiai užblokuoti susirašinėjimo platformos „Telegram“ veikimą Rusijoje.

„Gazprom-Media“ yra viena didžiausių rusų žiniasklaidos organizacijų; jai priklauso keli žiūrimiausi televizijos kanalai ir daugybė radijo stočių.

Anksčiau šį mėnesį A. Žarovas paskelbė, kad per ateinančius dvejus metus „Gazprom-Media“ sukurs dvi svetaines, panašias į vaizdo įrašų platformą „YouTube“. Viena jų bus patobulinta „Rutube“ – rusakalbiams skirta srautinės transliacijos platforma, kurią „Gazprom-Media“ įsigijo 2008 metais.

Trečiadienį A. Žarovas teigė, jog kontroliuojančioji bendrovė dirbo „maždaug metus, kad modernizuotų [„Rutube“], taip pat užtikrintų, kad įrankių požiūriu ji būtų ne ką blogesnė už „YouTube“.“

Pastaraisiais metais „YouTube“ populiarėjo tarp Rusijos jaunimo, o kai kurie šalies kanalai yra surinkę dešimtis milijonų peržiūrų.

Ši platforma taip pat tapo nepriklausomų naujienų šaltiniu ir alternatyva pagrindiniams televizijos kanalams, daugiausia kontroliuojamiems vyriausybės.

Rusijos valdžia nuolat stengiasi griežtinti rusiško interneto segmento kontrolę, pasiteisindama kova su ekstremizmu virtualioje erdvėje.

Anksčiau trečiadienį žemieji parlamento rūmai priėmė teisės aktus, leidžiančius blokuoti tokias interneto platformas kaip „YouTube“, pripažinus jas kaltomis dėl rusų vartotojų „cenzūros“ bei „diskriminacijos“.