„Esame galutinėje fazėje“, – sakė vienas pareigūnas. Paklaustas, ar tai reiškia, kad susitarimas gali būti sudarytas vėliau trečiadienį, deryboms artimas šaltinis atsakė: „Labai tikėtina – taip.“

Pasak pareigūnų, iki šiol nėra išspręstas tik nesutarimas dėl ES žvejų teisių žvejoti JK vandenyse.

Jeigu sutartis būtų sudaryta, tai leistų išvengti chaotiškų ryšių nutraukimo padarinių abipus Lamanšo sąsiaurio po gruodžio 31 dienos, kai Britanija pasitrauks iš ES bendrosios rinkosi ir muitų sąjungos.

JK iš ES išstojo sausio 31 dieną, bet iki šių metų pabaigos galioja pereinamasis laikotarpis, kurio metu Britanija tebesilaikė Bendrijos taisyklės, vykstant deryboms dėl tolesnių prekybos santykių.

Kad ir kaip baigtųsi šis procesas, nuo sausio 1-osios bus pradėti muitinės tikrinimai ir atsiras kitų kliūčių, bet prekybos sutartis leistų išvengti muitų ir kvotų įvedimo, keliančio grėsmę šimtams tūkstančių darbo vietų abipus Lamanšo.

Pastarosiomis dienomis sklandė gandai, kad prekybos susitarimas gali būti sudarytas iki Kalėdų, nes buvo pasiekta pažanga sprendžiant visus klausimus, išskyrus nesutarimus dėl žvejybos. Kai kurios ES šalys, įdėmiai išnagrinėjusios naujausius Britanijos pasiūlymus dėl kvotų ES laivams britų vandenyse, sakė, kad šios sąlygos yra daug mažesnis kompromisas nei atrodo iš pažiūros.

Trečiadienį buvo įnirtingai deramasi dėl žvejybos kvotų ir pereinamojo laikotarpio ES laivams. Keletas šaltinių sakė, kad buvo pasiekta tam tikros pažangos.

JK kabneto ministras Robertas Jenrickas (Robertas Dženrikas) Londone sakė: „Mums reikės išspręsti šiuos galutinius klausimus, ir tam dar reikia nueiti šiek tiek toliau.“ Vis dėlto jis sakė galimybes susitarti vertinąs optimistiškai.

ES seniai baiminasi, kad Britanija po „Brexito“ nesilaikys Bendrijoje galiojančių socialinių, aplinkosaugos ir valstybės pagalbos normų, todėl įgis nesąžiningą konkurencinį pranašumą eksportuodama į bloką savo prekes ir paslaugas. Londonas savo ruožtu sakė, kad ES taisyklių laikymasis kirstųsi su Britanijos suverenitetu. Vis dėlto sprendžiant šią kolizija kompromisas jau yra pasiektas, sakė vienos ES narės diplomatas.

Jeigu abi pusės nesugebėtų patvirtinti susitarimo iki sausio 1 dienos, neaišku, kokiomis sąlygomis vyktų prekyba iki naujos tvarkos įsigaliojimo.

Pastarosiomis dienomis JK premjeras Borisas Johnsonas ir Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen vis labiau įsitraukdavo į derybas ir palaikė ryšį telefonu, stengdamiesi išjudinti derybas iš aklavietės.

Verslo grupės abiejose pusėse ragino sudaryti susitarimą, kurs leistų sutaupyti dešimtis milijardų eurų.

Nors nesudarius prekybos sutarties ekonomiškai nukentėtų abi pusės, dauguma ekonomistų kelia prielaidą, kad Britanijai šis smūgis būtų skaudesnis, bent jau artimiausiu laikotarpiu, nes ji yra labiau priklausoma nuo prekybos su ES negu Bendrija – nuo Britanijos.