„Charite“ ligoninėje buvo nustatytas sunkus apnuodijimas cholinesterazės inhibitoriumi“, – teigiama čia. Medikai pirmą kartą keturiuose puslapiuose aprašė, kokius simptomus sukelia Maskvos devintajame dešimtmetyje sukurta nervus paralyžiuojanti medžiaga, priskiriama „Novičiok“ grupei.

A. Navalną ištiko koma, smarkiai sulėtėjo jo širdies ritmas, kūno temperatūra krito iki 34,4 laipsnio, o vienu metu – iki 33,5 laipsnio, rašoma straipsnyje, kuris parengtas sutikus pacientui. Rusija iki šiol neigia rugpjūčio 20-ąją Sibiro Tomsko mieste apnuodijusi A. Navalną.

Omsko klinikos medikai 44 metų A. Navalnui diagnozavo tik medžiagų apykaitos sutrikimą. Maskva ne kartą reikalavo pateikti nuodijimo įrodymų. „Charité“ ligoninės medikai atkreipė dėmesį į tai, kai rugpjūčio 22-ąją, kai A. Navalnas buvo atvežtas į Berlyną, paimta jo kraujo ir šlapimo mėginių.

Bundesvero laboratorija vėliau nustatė, kad A. Navalnas apnuodytas uždrausta „Novičiok“ grupės kovine medžiaga. Tai patvirtino ir dar trys laboratorijos Prancūzijoje, Švedijoje ir Cheminio ginklo draudimo organizacijoje (OPCW).

Medikai „Novičiok“ poveikį palygino su organofosfatų, naudojamų cheminiam kenkėjų naikinimui, poveikiu. Jie spėja, kad A. Navalnas išgyveno todėl, kad pasireiškus simptomams jam labai greitai buvo suteikta pagalba, be kita ko, panaudojus priešnuodį atropiną bei atlikus dirbtinį kvėpavimą.

A. Navalnui, anot straipsnio, labai pasisekė, kad išpuolis nesibaigė daug blogiau. „Gera jo sveikatos būklė prieš apnuodijimą veikiausiai padėjo jam pasveikti“, – konstatavo gydytojai.