Europos šalys laikosi skirtingo požiūrio, nepaisant to, kad kai kuriose šalyje ir toliau auga koronaviruso atvejų skaičius.

Štai kaip Europos šalys planuoja savo šventinį sezoną.

Austrija

Nuo Kūčių Austrija atidaro ribotai veiksiančius slidinėjimo kurortus, tačiau jais naudotis galės vietos gyventojams. Šalies vyriausybės vadovas Sebastianas Kurzas gruodžio 2 d. pranešė kad nuo gruodžio 24 d. šventiniam laikotarpiui atnaujinamas slidinėjimas, tačiau tik netoli slidinėjimo trasų gyvenantiems žmonėms.

Anot S. Kurzo, „didelė dalis visuomenės“ bent vieną dieną tikrai galės paslidinėti. Tačiau jis pridūrė, kad keltuvai dirbs ribotu pajėgumu, o ir viešbučiai ir kiti apgyvendinimo paslaugų teikėjai nedirbs iki pat sausio 7 d.

Restoranai, kavinės, barai ir klubai taip pat neveiks iki sausio 7 d. Jeigu infekcijos atvejų mažės, apribojimai gali būti sušvelninti, nurodė vyriausybės vadovas.

Riboti taisyklių sušvelninimai vietos gyventojams įvesti netrukus po to, kai atvykėliams vyriausybė gruodžio pradžioje įvedė naujų karantino reikalavimų.

Belgija

Belgija leido nuo gruodžio 1 d. atnaujinti veiklą nebūtiniausiomis prekėmis prekiaujančioms parduotuvėms. Muziejams ir plaukimo baseinams taip pat leista atnaujinti veiklą, laikantis jų sričiai taikomų taisyklių.

Tačiau šalyje ir toliau bus reikalaujama, kad šventiniu laikotarpiu žmonės laikytųsi socialinio atstumo.

„Kalėdiniu laikotarpiu socialinio kontakto taisyklės ir toliau galios“, – lapkričio 30 d. išplatintame pranešime nurodė Belgijos konsultacinis komitetas.

Vienišiems žmonėms bus leidžiama „per Kūčias ir Kalėdų dieną“ pasikviesti daugiausia du žmones, taip siekiant „apsaugoti jų psichosocialinę gerovę“, nurodė komitetas. „Susitikimams lauke ir toliau galios daugiausia keturių žmonių taisyklė“, – nurodė komitetas.

Šalyje taip pat toliau galios ir visuotinis didelių susibūrimų draudimas bei komendanto valanda nuo vidurnakčio iki penktos valandos ryto. Atvykėliai ir toliau privalės karantinuotis.

Bulgarija

Bulgarijoje nuo lapkričio 27 d. uždrausti visi kultūriniai ir pramoginiai renginiai. Išimtis padaryta teatrams, kur galima užpildyti iki 30 proc. vietų. Žmonėms taip pat privaloma dėvėti kaukes.

Šalyje taip pat uždaryti restoranai, tačiau leidžiama ruošti maištą išsinešti ir pristatyti maistą į namus ir biurus.

Taip pat draudžiama lankytis visuose prekybos centruose, išskyrus būtiniausių prekių parduotuves, tokias kaip maisto prekių parduotuvės ir vaistinės.

Čekija

Čekijos vyriausybė trečiadienį pratęsė nepaprastąją padėtį ir paskelbė apie griežtesnius apribojimus, įskaitant parduotuvių uždarymą, naujų COVID-19 atvejų skaičiui vėl augant.

Čekijoje, kurioje gyvena 10,7 mln. žmonių, antradienį buvo užfiksuotas 10 821 naujas užsikrėtimo koronavirusu atvejis. Tai didžiausias per parą patvirtintų atvejų skaičius nuo lapkričio 6 d.

„Čekija nuo gruodžio 27 d. pereis prie aukščiausios rizikos pakopos“, – žurnalistams sakė sveikatos apsaugos ministras Janas Blatnis.

Tai reiškia, kad šalyje uždaromos visos ne būtiniausių prekių parduotuvės, susitikimai viešose vietose ribojami iki dviejų žmonių, taip pat įsigalioja komendanto valanda nuo 21 val. iki 5 val.

Šie apribojimai bus taikomi bent jau iki sausio 10 d., o nepaprastoji padėtis, dėl kurios valdžia gali įvesti apribojimus ir medicinos įrangą pirkti be konkursų organizavimo, galios iki sausio 22 d.

„Dėl ir toliau augančio atvejų skaičiaus tokios priemonės yra neišvengiamos“, – teigė J. Blatnis ir pabrėžė, kad dėl šių priemonių per parą patvirtinamų atvejų skaičius neturėtų peržengti 11 tūkst. ribos, kol jį pavyks mažinti.

Sveikatos apsaugos ministras taip pat paragino gyventojus Naujus metus švęsti tik su artimiausiais šeimos nariais.

Danija

Danijoje socialinio atstumo laikymosi rekomendacijos ir susibūrimų draudimas galios visą gruodį, įskaitant ir Kūčias bei Naujuosius metus.

Pareigūnai yra rekomendavę kalėdiniu laikotarpiu ir per Naujuosius metus privačiuose namuose susitikti daugiausia dešimčiai žmonių, o taip pat per Naujuosius metus turėti daugiausia dešimt socialinių kontaktų.

Šalies gyventojams leidžiama per Kūčias susitikti su artimiausias šeimos nariais. Jie nėra įskaitomi į minėtų dešimt socialinių kontaktų.

Taip pat bus pakoreguotas draudimas susitikti daugiau nei dešimčiai žmonių, tokiu būdu leidžiant švęsti Kūčias tam tikrose visuomenės dalyse. Socialinės priežiūros institucijose leidžiama kartu pavaldyti iki 50 žmonių. Tai taip pat leidžiama kartu vakarieniauti slaugos namuose ir benamiams, pažeidžiamiems ar vienišiems žmonėms.

Danijos premjerė Mette Frederiksen pranešė, kad šalis nuo gruodžio 25 d. „praktiškai užsidarys“.

Iki sausio 3 d. bus uždarytos visos parduotuvės, išskyrus vaistines ir maisto prekių parduotuves. Grožio salonai, fizioterapijos kabinetai ir vairavimo mokyklos uždaromos nuo pirmadienio, nuo kitos savaitės namuose turės pasilikti ir žemesnių klasių moksleiviai, teigė M. Frederiksen.

„Kalėdų ir Naujųjų metų laikotarpiu Danija iš esmės užsidaro“, – sakė ji.

Šiek tiek anksčiau, dar prieš premjerės pranešimą, visos valstybės lygmeniu įsigaliojo ir barų, kavinių bei restoranų apribojimai, pagal kuriuos maitinimo įstaigos maistą gali tiekti tik išsinešti į namus.

Jungtinė Karalystė

Jungtinės Karalystės premjeras Borisas Johnsonas praėjusį šeštadienį paskelbė, kad Londono ir pietryčių Anglijos gyventojai negalės išeiti iš namų be būtino reikalo, siekiant sulėtinti naujos, labiau užkrečiamos koronaviruso atmainos plitimą.

Naujos atmainos koronavirusas „atrodo persiduodantis reikšmingai lengviau“, per televiziją sakė B. Johnsonas. Pirminiai duomenys rodo, kad jo užkrečiamumas gali būti iki 70 proc. didesnis negu iki šiol plitusių įprastesnių atmainų, nurodė premjeras.

Jis paliepė nuo sekmadienio įvesti naujus suvaržymus Londone ir pietryčių Anglijoje – šiame regione galios „ketvirtojo lygio taisykles“, „šių regionų gyventojai privalo likti namuose“ mažiausiai iki gruodžio 30 dienos.

Tokiu būdu siekiama sulėtinti naujausio koronaviruso sklaidą teritorijose, kur jis dar neišplito. Naujosios priemonės reiškia, kad apie trečdalis Anglijos gyventojų per Kalėdas negalės keliauti ir susitikti su kitais žmonėmis.

Praeitą savaitę B. Johnsonas sakė, kad „atšaukti Kalėdas“ uždraudžiant šeimų susitikimus būtų „nežmoniška“, bet ragino žmones apsiriboti mažais sambūriais.

„Su labai sunkia širdimi privalau jums pasakyti, kad Kalėdų negalėsime tęsti kaip planuota“, – kreipdamasis į tautą kalbėjo B. Johnsonas.

Londone ir kituose paveiktuose regionuose, įskaitant Kentą, Bakingamšyrą ir Berkšyrą bus uždarytos ne pačių būtiniausių prekių parduotuvės, sporto klubai, kino teatrai, boulingo klubai, lošimo namai, kirpyklos ir manikiūro salonai. Viešose vietose lauke bus leidžiama susitikti ne daugiau kaip dviem žmonėms iš skirtingų namų ūkių.

Estija

Estijos vyriausybė trečiadienį sugriežtino galiojančius ribojimus sostinėje Taline ir aplinkiniame regione. Nuo gruodžio 28 dienos iki sausio 17-osios maitinimo įstaigoms čia leidžiama tiekti maistą tik išsinešimui, laisvalaikio, kultūros ir pramogų įstaigos lieka uždarytos.

Draudžiami renginiai ir susirinkimai patalpų viduje. Lauke gali susitikti iki 10 asmenų.

Ribojimai netaikomi bažnyčioms: jos galės veikti ir per Kalėdas. Tiesa, čia lankytojų galės būti ne daugiau 50 proc.

Naujomis priemonėmis norima užkirsti kelią sveikatos sistemos perkaitimui. „Deja, mes matome, kad esamų priemonių nepakanka, kad sulėtintume viruso plitimą“, – sakė vyriausybės vadovas Jüri Ratas. Jis paragino gyventojus Kalėdas švęsti tik artimiausių žmonų rate.

1,3 mln. gyventojų turinti Estija nuo rudens registruoja smarkiai išaugusius koronaviruso atvejų skaičius, tačiau lyginant su kitomis šalimus, Estija demontruoja išties gerus rezultatus.

Prancūzija

Likus daugiau nei savaitei iki Kalėdų Prancūzija sušvelnino koronaviruso ribojimus.

Piliečiai dienomis vėl gali palikti namus be ribojimų. Tačiau nuo 20 iki 6.00 val. įsigaliojo komendanto valanda. Ji bus taikoma ir Naujųjų išvakarėse, išimtis bus daroma tik Kūčių vakarą.

Vyriausybė ribojimų švelninimą argumentavo teigiamais spalio pabaigoje įvesto karantino padariniais.

Vis dėlto pradžioje antradienį numatytas teatrų, muziejų ir kino teatrų atidarymas nukeltas į sausį, nes skaičiai mažėjo ne taip smarkiai, kaip tikėtasi. Vyriausybė tai, be kita ko, aiškina sumenkusia gyventojų drausme ir parduotuvių atidarymu lapkričio gale.

Kavinės, barai ir restoranai Prancūzijoje galės atsidaryti tik sausio 20 dieną. Tačiau ir ši data nėra garantuota, radijo stočiai „Europe 1“ sakė ministras pirmininkas Jeanas Castex‘as. „Tai priklausys nuo to, kaip mes praleisime šventes“, - pabrėžė jis.

Airija

Airija paskelbė nuo Kalėdų iki sausio 12-osios griežtinanti dėl koronaviruso pandemijos įvestus suvaržymus, siekdama sustabdyti infekcijos plitimą.

Airijos ministras pirmininkas Michealas Martinas kalbėdamas per televiziją sakė, kad jo vyriausybė nusprendė įvesti griežčiausius penktojo lygmens apribojimus dėl koronaviruso atvejų skaičiaus „ypatingo augimo“.

Sugriežtinus apribojimus, šeimų bus prašoma likti namuose, tam tikri pakeitimai bus įvesti švenčių laikotarpiu.

Nebūtiniausių prekių parduotuvės galės dirbti toliau, tačiau sausio mėnesio išpardavimai atidedami vėlesniam laikui. Mokyklos taip pat liks atidarytos.

Pasak M. Martino, naujų koronaviruso atvejų augimas „maždaug 10 procentų“ per parą pagrįstai kelia „rimtą susirūpinimą ir yra nepakeliamas“.

Latvija

Nepaprastoji padėtis Latvijoje buvo įvesta lapkričio 9 d. ir galios iki sausio 11 d. Vieši renginiai visoje šalyje yra atšaukti ir uždrausti.

Iki sausio 11 d. uždrausta visų kultūros vietų, įskaitant kalėdines muges, veikla. Tačiau muziejams leidžiama atverti duris lankytojams.

Privačios šventės draudžiamos, išskyrus tas, kuriose dalyvauja vieno namų ūkio nariai.

Vokietija

Vokietijoje gruodžio viduryje įsigaliojo naujos griežtesnės karantino taisyklės.

Karantinas truks iki sausio 10 dienos.

Uždaromos visos mažmeninės prekybos vietos, išskyrus maisto parduotuves, vaistines, optikas, degalines, automobilių ir dviračių remonto dirbtuves, bankų ir pašto skyrius, skalbyklas ir chemines valyklas. Taip pat uždaromi grožio salonai ir kirpyklos, o muziejai, sporto salės, baseinai ir teatrai jau buvo uždaryti anksčiau. Restoranai ir kavinės maistą gali pardavinėti tik išsinešti.

Taip pat nedirbs visos mokyklos – mokymas vyks nuotoliniu būdu. Pamaldos leidžiamos su apribojimais: visi dalyviai turi būti su kaukėmis, draudžiama giedoti, tarp dalyvių turi būti laikomasi mažiausiai 1,5 m atstumo.

Suvaržymai bus taikomi ir privatiems renginiams. Viename būste gali būti ne daugiau kaip penki svečiai iš ne daugiau kaip dviejų šeimų. Vaikai į šį skaičių neįtraukiami. Kalėdiniu laikotarpiu, gruodžio 24–26 dienomis bus leidžiama pasikviesti keturis svečius iš kitų namų ūkių.

Per Naujuosius metus bus uždrausta pardavinėti pirotechnikos priemones ir jas naudoti viešosiose erdvėse.

Berlyno gatvėse policija kontroliuoja, kaip laikomasi taisyklių dėl kaukių dėvėjimo ir socialinio atstumo.

Didžiausia Europos ekonomika gana gerai atlaikė pirmąją COVID-19 pandemijos bangą pavasarį, bet pastaraisiais mėnesiais antroji banga Vokietiją paveikė daug smarkiau.

Italija

Italijoje Kalėdų ir Naujųjų metų laikotarpiu įvedami nauji apribojimai.

Įvedus naująsias priemones, kurias galios iki sausio 6 dienos, visa šalis klasifikuojama kaip „raudonoji zona“ – tai reiškia aukščiausią apribojimų lygį.

Gyventojams bus leidžiama palikti namus tik kartą per parą aplankyti draugų ar giminaičių, o judėjimas tarp regionų bus uždraustas.

Nuo gruodžio 24 dienos nedirbs barai ir restoranai.

Premjeras Giuseppe Conte pripažino, kad vyriausybė neturi galimybių užtikrinti, jog priemonių būtų laikomasi, tačiau paprašė italų laikytis apribojimų dėl žmonių, su kuriais susitinkama, skaičiaus, o namuose nepriimti daugiau nei dviejų suaugusių svečių.

Maisto parduotuvės, kirpyklos, vaistinės, tabako parduotuvės ir skalbyklos, taip pat knygynai galės veikti.

G. Conte nurodė, kad karantinas bus sušvelnintas gruodžio 28, 29, 30 dienomis, taip pat sausio 4 dieną, kai parduotuvės galės veikti iki 21 val. vietos laiku ir žmonėms bus leista laisvai judėti.

Graikija

Graikijoje karantinas galioja nuo lapkričio, jis pratęsiamas jau trečią kartą, tiesa, leista atsidaryti kirpykloms ir knygynams. Restoranai ir barai liks uždaryti mažiausiai iki sausio 7.

Maža to, Graikijoje galioja komendanto valanda, ji nebus atšaukta ir per Kalėdas ar Naujųjų metų naktį.