Tailande susirūpinimas auga nuo ketvirtadienio, kai vienai 67 metų Mahačajaus turgaus krevečių pardavėjai testais buvo nustatyta COVID-19. Mahačajus, oficialiai taip pat vadinamas Samut Sakonu, yra Samut Sakono provincijoje už maždaug 40 minučių kelio į pietvakarius nuo Bankoko.

Iki antradienio ryto dėl Mahačajaus turgaus protrūkio testai buvo atlikti 6 156 žmonėms, kurių 1 063 buvo patvirtintas užsikrėtimas. Tai didelis protrūkis šaliai, kurioje iki jo buvo tik 4,3 tūkst. patvirtintų užsikrėtimo atvejų.

Dauguma naujai išaiškintų užsikrėtusių žmonių yra darbininkai iš Mianmaro, dirbantys krevečių gaudymo laivuose ir gamyklose, susijusiose su didžiule Tailando jūrų gėrybių industrija.

Premjeras Prayutas Chan-O-Cha antradienį pažadėjo imtis teisinių veiksmų prieš žmones, vežančius į Tailandą nelegalius darbuotojus iš užsienio.

„Juos reikia persekioti baudžiamąja tvarka be jokio atlaidumo, – sakė jis, per televiziją kreipdamasis į šalies gyventojus. – Šis naujausias protrūkis... Samut Sakone įvyko pirmiausia dėl tokių nelegalių imigrantų, jie atnešė į šalį daug bėdų.“

Migrantų iš Mianmaro organizacijos „Migrant Workers Rights Network“ koordinatorė Suthasinee Bik sakė, kad karantinuojami darbininkai iš Mianmaro jaučia nerimą ir patiria stresą.

„Jie nori, kad užsikrėtę žmonės būtų atskirti nuo kitų. Vieta perpildyta“, – naujienų agentūrai AFP sakė ji.

Iš pradžių šiems žmonėms trūko maisto, bet dabar jo tiekiama pakankamai, nurodo organizacija.

Turgus ir aplinkiniai rajonai nuo šeštadienio yra uždaryti, tūkstančiams ten gyvenančių žmonių draudžiama išvykti.

Tailando vicepremjeras Prawitas Wongsuwanas sakė, kad valdžia dar nenusprendė dėl tolesnių karantino priemonių ir Naujųjų metų sutikimo šventės likimo. Jis pridūrė, kad bus sprendžiama pagal padėties rimtumą.

Tailando sienos su keturiomis kaimyninėmis šalimis, tarp jų Mianmaru, kur dabar nustatoma per 1 tūkst. naujų užsikrėtimo atvejų per dieną, nėra griežtai saugomos.

Antradienio duomenimis, iš viso Tailande nustatyta 5 716 užsikrėtimo koronavirusine infekcija atvejų.