„Režisierius Vitalijus Manskis sulaikytas Lubiankoje. Jį veda į Meščansko vidaus reikalų skyrių“, – per „Facebook“ parašė režisierius Askoldas Kurovas.

A. Kurovo paskelbtame vaizdo įraše matyti, kad V. Manskis buvo surengęs protesto akciją prie FSB pastato Maskvos centre.

Pats V. Manskis naujienų agentūrai „Interfax“ patvirtino, kad yra policijos areštinėje ir laukia advokato.

„Mane mėgina apkaltinti administraciniu teisės pažeidimu. Nieko nepasirašinėju ir laukiu advokato. Aš – [policijos] skyriuje“, – sakė režisierius.

Pareigūnai pranešimų apie režisieriaus sulaikymą kol kas nekomentavo.

Iškilus Kremliaus kritikas A. Navalnas ankstesnę dieną paskelbė vaizdo įrašą, kuriame papasakojo, kaip jam pavyko telefonu pasikalbėti su vienu FSB darbuotoju, esą dalyvavusiu kruopščiai suplanuotoje operacijoje, per kurią A. Navalnas buvo apnuodytas Sovietų Sąjungoje sukurta nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“. Per tą pokalbį vyras, įvardytas kaip Konstantinas Kudriavcevas, sakė, kad jam buvo pavesta sunaikinti A. Navalno apnuodijimo pėdsakus Sibiro mieste Omske.

Pirmadienį vakare FSB pareiškė, kad A. Navalno paskelbtas pokalbis yra „klastotė“ ir dėl to pradėtas tarnybinis patikrinimas. Anot FSB, opozicionieriui talkino užsienio specialiosios tarnybos.

44 metų A. Navalnas pasijuto blogai per skrydį iš Tomsko į Maskvą rugpjūtį. Lėktuvui neplanuotai nutūpus Omske, jis buvo nuvežtas į šio miesto ligoninę, o po poros dienų komos būklės nuskraidintas į Vokietiją gydyti.

Praėjusią savaitę tiriamosios žurnalistikos tinklalapis „Bellingcat“, JAV televizija CNN, Rusijos tiriamosios žurnalistikos tinklalapis „The Insider“ ir Vokietijos savaitraštis „Der Spiegel“ paskelbė, jog atlikę bendrą tyrimą nustatė, kad FSB cheminių ginklų ekspertai Kremliaus kritiką sekė ne vienus metus.

Maskva ne kartą neigė kaltinimus, kad jos saugumo tarnybos prisidėjo prie šio nusikaltimo.

Anksčiau antradienį Maskva pareiškė skelbianti keliems Europos Sąjungos atstovams atsakomųjų sankcijų, reaguodama į Bendrijos sprendimą dėl A. Navalno apnuodijimo paskelbti kelionių draudimą keliems rusų pareigūnams, įskaitant FSB vadovą Aleksandrą Bortnikovą.