Anksčiau neskelbtas pokalbis telefonu surengtas Londonui ir Briuseliui mėginant pasinaudoti paskutine galimybe susitarti dėl būsimų prekybos santykių ir suderinti atsaką dėl JK aptiktos naujos koronaviruso atmainos.

Likus devynioms dienoms iki to laiko, kai JK paliks ES bendrąją rinką ir muitų sąjungą, B. Johnsonas ir U. von der Leyen vis dar mėgina išgelbėti į aklavietę dėl žvejybos teisių patekusias derybas.

Jau vienuolika valandų trunkančias derybas komplikuoja ir dėl naujos, JK plintančios koronaviruso atmainos kilusi krizė – kai kurios Europos ir pasaulio šalys dėl šios priežasties uždarė sienas su JK.

ES siekia susitarti dėl bendro atsako, eismui tuneliu po Lamanšu sustojus, kai Prancūzija paskelbė stabdanti prekių įvežimą ir keliautojų įvažiavimą į šalį.

27 valstybių narių ambasadoriai kiek vėliau antradienį susitiks ir bandys priimti bendrą planą, pagal kurį ES piliečiai galėtų sugrįžti į namus, o kroviniai vėl būtų gabenami į atitinkamas šalis.

Remiantis preliminariais duomenimis, nėra įrodymų, kad naujoji atmaina lemtų sunkesnę ligos eigą ar kad ji mažintų vakcinos efektyvumą, tačiau ji gali būti iki 70 proc. užkrečiamesnė.