PSO Europos departamento direktorius Hansas Kluge tviteryje nurodė, jog organizacija atidžiai stebi naujos užkrato atmainos plitimą ir „sušauks valstybių narių posėdį, siekdama aptarti testavimo, plitimo mažinimo bei pavojaus aiškinimo strategijas“.

H. Kluge pridūrė, kad būtų „protinga riboti keleivių srautus, kol turėsime daugiau informacijos“, bet įspėjo, kad „būtinų prekių tiekimo grandinės ir būtinos kelionės turėtų būti įmanomos“.

PSO Europos regionui priskiriamos 53 šalys, tarp jų Rusija ir kelios Centrinės Azijos valstybės. Regione užregistruota kone 24 mln. COVID-19 atvejų ir daugiau kaip 500 tūkst. mirties nuo šios ligos atvejų.

Savaitgalį PSO Europos skyrius paragino savo nares stiprinti priemones prieš naujos atmainos virusą ir „kiek įmanoma plėsti SARS-CoV-2 virusų sekoskaitą (sekvenavimą), ir skelbti gautus duomenis, ypač tais atvejais, kai randamos tos pačios susirūpinimą keliančios mutacijos“.

Dešimtys šalių nuo Indijos iki Argentinos baimindamosi naujos viruso atmainos, kurios užkrečiamumas, kaip manoma, gali būti iki 70 proc. didesnis negu iki šiol plitusių įprastesnių atmainų, uždraudė skrydžius iš JK.

Kaip nurodo PSO, šiuo metu nėra įrodymų, kad naujos atmainos virusas nulemia kitokį ligos sunkumo laipsnį.