Teismas nusprendė pripažinti negaliojančiu birželį įvykusį parlamento balsavimą, nes vienas iš jame dalyvavusių įstatymų leidėjų buvo nuteistas už korupciją.

„Atsižvelgdamas į tai, kad Vyriausybė nebuvo išrinkta pagal... Konstituciją“, šalies prezidentė dabar turi „sušaukti rinkimus, kurie turi būti surengti ne vėliau kaip per 40 dienų nuo jų paskelbimo dienos“, pažymima vėlai pirmadienį paskelbtoje nutartyje.

Prezidentė Vjosa Osmani turėtų pakviesti politines partijas „konsultacijoms dėl pirmalaikių rinkimų datos“, nurodė jos biuras.

Kosove pirmalaikiai rinkimai šaukiami palyginti dažnai. Visuomenė menkai pasitiki politikais ir kaltina juos dėl nesibaigiančių krizių.

Nuo 2008 metų, kai ši buvusi Serbijos provincija paskelbė nepriklausomybę, nė viena Kosovo vyriausybė neišdirbo visos kadencijos.

A. Hoti vadovaujamas ministrų kabinetas buvo suformuotas, kai žlugo vos kelis mėnesius dirbusi kairiojo sparno nacionalistinio Apsisprendimo judėjimo („Vetevendosje“) ir centro dešiniosios Kosovo demokratinės lygos (LDK) koalicinė vyriausybė.

Į Konstitucinį Teismą kreipėsi Apsisprendimo judėjimas. Jis nurodė, kad romų parlamentaras Etemas Arifi, kurio balsas užtikrino A. Hoti vyriausybei minimalią daugumą, 2018 metų balandį buvo nuteistas 15 mėnesių kalėti dėl sukčiavimo. Jis buvo pripažintas kaltu neteisėtai panaudojęs 26 tūkst. eurų valstybės lėšų, skirtų vienai nevyriausybinei organizacijai.

Konstitucinis Teismas nusprendė, kad E. Arifi balsas buvo negaliojantis, nes „asmuo, per pastaruosius trejus metus pripažintas kaltu dėl nusikalstamos veikos galutine ir neskundžiama teismo nutartimi“, negali būti parlamento nariu.