„Nustačius naują atmainą, kuri tikriausiai jau yra Italijoje, bijau, kad griežti ribojimai yra neišvengiami“, – pirmadienį Italijos laikraščiui „Il Messaggero“ duoto interviu metu sakė vyresnysis Italijos vyriausybės patarėjas sveikatos klausimais.

„Pykstu, nes apie cirkuliuojančią naują atmainą britai žinojo nuo rugsėjo mėnesio, – aiškino jis. – Bet tylėjo ir mūsų neįspėjo. Dabar mums reikės įvesti karantiną. Ar bent jau taikyti labai griežtas priemones.“

Sekmadienį Italija viena pirmųjų griežtai pareiškė neįsileisianti atvykėlių iš JK, kai britų valdžios institucijos pranešė, kad naujoji koronaviruso atmaina „tapo nevaldoma“, skelbia thelocal.it.

W. Ricciardi teigimu, visoje Europoje būtina uždrausti skrydžius iš JK. Sekmadienį Italijoje vienam asmeniui buvo nustatyta naujoji atmaina. Įtariama, kad užsikrėtusiųjų yra daugiau.

„Per Kalėdas kyla naujo protrūkio rizika“, – įspėjo virusologas, nors praėjusią savaitę šalyje buvo įvesta papildomų apribojimų, faktiškai reiškiančių karantiną per Kalėdas, Naujųjų metų išvakares ir Trijų Karalių šventę.

Walteris Ricciardi

„Koronaviruso plitimo suvaldymo priemonės turi galioti ilgiau. Mažiausiai mėnesį, pusantro“, – sakė W. Ricciardi. Jis pridūrė, kad dabar bus „nelengva“ sausio 7-ąją vėl atidaryti mokyklas, kaip planuojama.

Italijos vyriausybė neužsiminė, jog ketina įvesti papildomų apribojimų. Sekmadienį sveikatos apsaugos ministras Roberto Speranza nurodė, kad skrydžių iš JK uždraudimas yra „atsargumo priemonė“, kurią taikyti pasiūlė Italijos mokslininkai ekspertai, kol jie bando „išsiaiškinti problemos mastą“.

Virtinė ES valstybių reaguodamos į naują viruso atmainą sustabdė keleivinius skrydžius iš Britanijos, o Prancūzija pareiškė, kad blokuos ir iš JK atvykstančius krovinius, nebent jie būtų nelydimi.

Tuo metu JK paskelbė griežtesnius ribojimus, paveiksiančius kai kurias šalies dalis.

Britų ministras pirmininkas Borisas Johnsonas šeštadienį sakė, kad, remiantis preliminariais duomenimis, naujoji koronaviruso atmaina gali būti iki 70 proc. labiau užkrečiama nei pagrindinis jo variantas.

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) pranešė, kad devyni naujosios atmainos atvejai buvo nustatyti Danijoje ir po vieną – Nyderlanduose ir Australijoje. Tuo metu Italija vėlai sekmadienį taip pat pranešė aptikusi vieną atvejį ištyrus asmenį, grįžusį iš Britanijos.

Susan Hopkins iš Anglijos visuomenės sveikatos agentūros (Public Health England, PHE) patvirtino JK ministro pirmininko B. Johnsono pateiktą informaciją, kad naujos atmainos virusas gali būti 70 proc. labiau užkrečiamas.

B. Johnsonas šeštadienį paskelbė, kad Londono ir pietryčių Anglijos gyventojai negalės išeiti iš namų be būtino reikalo, siekiant sulėtinti naujos koronaviruso atmainos plitimą.

Jis paliepė nuo sekmadienio įvesti naujus suvaržymus Londone ir pietryčių Anglijoje – šiame regione galios „ketvirtojo lygio taisyklės“, „šių regionų gyventojai privalo likti namuose“ mažiausiai iki gruodžio 30 dienos.

Tokiu būdu siekiama sulėtinti naujausio koronaviruso sklaidą teritorijose, kur jis dar neišplito. Naujosios priemonės reiškia, kad apie trečdalis Anglijos gyventojų per Kalėdas negalės keliauti ir susitikti su kitais žmonėmis.

Italijoje šeštadienį paskelbtas vyriausybės dekretas, numatantis, kad Kalėdų ir Naujųjų metų laikotarpiu vienoje labiausiai pasaulyje nuo COVID-19 nukentėjusių šalių bus įvesti nauji apribojimai.

Įvedus naująsias priemones, kurias penktadienį vakarą jau paskelbė premjeras Giuseppe Conte ir kurios galios nuo pirmadienio iki sausio 6 dienos, visa šalis bus klasifikuojama kaip „raudonoji zona“ – tai reiškia aukščiausią apribojimų lygį.

Gyventojams bus leidžiama palikti namus tik kartą per parą aplankyti draugų ar giminaičių, o judėjimas tarp regionų bus uždraustas. Nuo gruodžio 24 dienos nedirbs barai ir restoranai.

„Mūsų ekspertai baiminasi, kad per Kalėdas infekcijos kreivė padidės“, – įspėjo G. Conte.

Premjeras pripažino, kad vyriausybė neturi galimybių užtikrinti, jog priemonių būtų laikomasi, tačiau paprašė italų laikytis apribojimų dėl žmonių, su kuriais susitinkama, skaičiaus, o namuose nepriimti daugiau nei dviejų suaugusių svečių. Maisto parduotuvės, kirpyklos, vaistinės, tabako parduotuvės ir skalbyklos, taip pat knygynai galės veikti.

G. Conte nurodė, kad karantinas bus sušvelnintas gruodžio 28, 29, 30 dienomis, taip pat sausio 4 dieną, kai parduotuvės galės veikti iki 21 val. vietos laiku ir žmonėms bus leista laisvai judėti. Italijoje gyvena 60 mln. gyventojų. Nuo pandemijos pradžios šalyje nuo COVID-19 mirė daugiau nei 68 000 žmonių.