Tai pirmasis atvejis nuo koronaviruso pandemijos pradžios, kai Švedija uždaro sieną su kuria nors iš savo kaimynių.

„Nauja viruso mutacija taip pat patvirtinta Danijoje ir kai kuriose kitose šalyse. Tačiau Danijoje pastaruoju metu paspartėjo (koronaviruso) plitimas ir ji nusprendė uždaryti, pavyzdžiui, visus prekybos centrus per Kalėdas ir atostogų laikotarpiu. Kyla aiškus pavojus, kad danai susigundys vykti į Švediją pirkti kalėdinių dovanų arba praleisti laiką Malmėje“, – per spaudos konferenciją sakė švedų vidaus reikalų ministras Mikaelis Dambergas.

Kaip ir daugelis kitų Europos šalių, Švedija taip pat nedelsdama sustabdė keleivinius skrydžius iš Jungtinės Karalystės, kai šioje šalyje buvo aptiktas naujos atmainos koronavirusas, esą iki 70 proc. labiau užkrečiamas negu plitęs iki šiol.

Visgi Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) pažymėjo, kad šiuo metu „nėra jokių duomenų, rodančių kokius nors ligos sunkumo pokyčius“.

Kaimyninės Norvegija, Danija ir Suomija anksčiau buvo apribojusios susisiekimą su Švedija, kurioje COVID-19 pandemija pareikalavo daugiau aukų negu kitose Šiaurės šalyse.

Švedija, sulaukusi prieštaringų vertinimų dėl savo švelnesnės kovos su COVID-19 strategijos ir daugiausiai neprivalomų priemonių, stengėsi išlaikyti regiono sienas atviras.

„Dabar, kai Švedijos pusėje uždarome bibliotekas, nėra nepagrįsta galvoto, kad danų turistai galėtų atvykti apsipirkti arba apsilankyti restorane“, – kalbėjo M. Dambergas.

Danijos sveikatos apsaugos tarnybos pranešė, kad šalyje nustatyti devyni užsikrėtimo naujos atmainos koronavirusu atvejai.

Švedija, patirianti smarkesnę antrąją pandemijos bangą, pastaraisiais mėnesiais sugriežtino prevencines priemones.

Didėjant sergamumui tarnybos ragino žmones palaikyti tiesioginius kontaktus tik su artimiausiai giminaičiais arba keliais draugais.

Praeitą mėnesį įsigaliojo draudimas viešose vietose būriuotis daugiau kaip aštuoniems žmonėms. Praeitą savaitę buvo pirmąkart paskelbta rekomendacija viešajame transporte dėvėti apsaugines kaukes.