Žymus belgų virusologas Marcas Van Ranstas televizijos kanalui VRT sakė, kad Liuveno universiteto, kuriame jis dirba, laboratorija per pastaruosius du mėnesius iš 2000 užsikrėtimo koronavirusu atvejų nustatė 4 užsikrėtimus naująja atmaina.
Tai, anot jo, nėra daug, bet mutavęs virusas per tą laiką Belgijoje jau turėjęs gerokai išplisti.

„Virusai kasdien truputį keičiasi. Paprastai tai didelio poveikio neturi, tačiau kartais būna ir kitaip. Keisdamiesi jie veikiau jau tampa labiau užkrečiami, nei kad sukelia sunkesnius susirgimus“, – kalbėjo specialistas.

Vis viena, pasak belgų virusologo, būtina tą pakitusį viruso variantą stebėti. Be to, mokslininkas ištarė mįslingą sakinį: „Ir mes norėtume žinoti, kokie keisti pakitimai viruse lemia tai, kad ir paskiepyti žmonės suserga“.

Belgų infektologai ir virusologai apskritai ragina politikus reaguoti ramiau.

Atsiliepdamas į Gento universiteto infektologo Steveno Callenso pastebėjimą, kad vyriausybė, uždrausdama skrydžius iš Didžiosios Britanijos, „truputuką persistengė“, Belgijos premjeras Alexanderis De Croo aiškino, esą, tas draudimas buvo „atsargumo priemonė“ ir kol kas galioja 24 valandas, o toliau bus derinamasi su kitomis ES valstybėmis.

Belgų ekspertų vertinimu, naujasis viruso variantas moksline prasme nėra nieko stebėtino.

„Gyvename pasaulyje, kuriame daug keliaujama. Ir tai normalu, kad viruso atmainos taip pat keliauja iš vienos vietos į kitą“, – sakė virusologas M. Van Ranstas. Tad ir naujajai viruso mutacijai galioja tai, kas šioje pandemijoje galiojo iki šiol: iki minimumo sumažinti kontaktus ir laikytis taisyklių.

Reaguodama į susidariusią padėtį, Vokietijos vyriausybė kreipėsi į šalies gyventojus, įtaigiai prašydama Kalėdų laikotarpiu nekeliauti, vengti apsilankymų pas gimines ir draugus: „Jei norime, kad Kalėdos ir toliau nepablogintų padėties, geriausia likime visi namie“.

Čekija taip pat pranešė, kad šių metų rugsėjį buvo aptikta nauja koronaviruso atmaina.

Visgi kol kas neaišku, ar ji susijusi su koronaviruso mutacija, aptikta Jungtinėje Karalystėje, pranešė ispanų naujienų agentūra EFE.

„Tiksliai nežinau, kokia mutacija plinta Didžiojoje Britanijoje, tačiau dar rugsėjį Prahoje mes aptikome naują SARS-CoV-2 atmainą“, – sakė biologė Helena Jirincova iš Nacionalinės gripo ir ūminių viršutinių kvėpavimo takų infekcijų laboratorijos.

Čekų specialistai neatmeta, kad sergamumas koronavirusine infekcija šalyje rudenį galėjo smarkiai išaugti dėl būtent šios Prahoje aptiktos viruso atmainos, nurodo EFE.

H. Jirincova taip pat sakė, kad naujos atmainos atsiradimas gali paaiškinti faktą, kodėl kai kurie pacientai, jau persirgę COVID-19, vėl užsikrečia.

Anksčiau buvo pranešta, kad virtinė Europos šalių, taip pat kai kurios kitos pasaulio valstybės uždraudė atvykti lėktuvams, traukiniams ir laivams iš Jungtinės Karalystės, Londonui įspėjus, kad buvo aptikta „nekontroliuojamai“ plintanti nauja, labiau užkrečiama koronaviruso atmaina.