Pastarosiomis savaitėmis leidimas platinti šią vakciną buvo suteiktas Jungtinėje Karalystėje ir JAV.

EVA sprendimas buvo paskelbtas po uždaro komiteto posėdžio, per kurį mokslininkai, atsakingi už naujosios vakcinos vertinimą, pateikė savo analizės rezultatus kitiems ekspertams ir išnagrinėjo kompanijų pateiktus duomenis.

Galutinį sprendimą dabar turės priimti Europos Komisija. Neabejojama, kad jis bus teigiamas. Tokiu atveju tai bus pirmoji ES registruota vakcina. EK pirmininkė Ursula von der Leyen nurodė, kad tai gali būti padaryta jau pirmadienį vakare.

Pradėti žmonių vakcinaciją ES šalyse planuojama gruodžio 27 dieną.

ES yra užsitikrinusi iki 300 mln. „Biontech“ ir „Pfizer“ vakcinos dozių. Dar šiais metais abi partnerės ketina pagaminti iki 50 mln. dozių, kitais metais – iki 1,3 mlrd.

Tyrimai parodė, kad šios vakcinos efektyvumas yra 95 proc.

„Man malonu paskelbti, kad EVA mokslo komitetas susirinko šiandien ir rekomendavo leisti sąlyginį platinimą ES rinkoje vakciną sukurtą „Pfizer“ ir „BioNTech“, – per virtualią spaudos konferenciją sakė EVA vadovė Emer Cooke.

U. von der Leyen „Twitter“ žinutėje sakoma, kad EVA patvirtinimas yra „lemiamas momentas mūsų pastangose užtikrinti saugias ir veiksmingas vakcinas europiečiams!”

„Dabar veiksime greitai. Tikiuosi @EU_Commission [Europos Komisijos] sprendimo iki šio vakaro“, pridūrė ji. Anksčiau prognozuota, kad šiam žingsniui reikės dar 2–3 dienų.

Vokietijos ir kelių kitų Europos šalių pareigūnai išreiškė viltį, kad skiepijimas Bendrijoje galės būti pradėtas gruodžio 27 dieną.

„Mums, [dirbantiems] „BioNTech“, ši diena yra itin asmeniška ir emocinga“, – sakė šios Vokietijoje veikiančios bendrovės generalinis direktorius ir vienas jos įkūrėjų Uguras Sahinas.

„Būdami ES širdyje esame sujaudinti, atsidūrę vienu žingsniu arčiau potencialaus pirmosios vakcinos Europoje platinimo, siekiant padėti kovoti su šia niokojančia pandemija“, – pridūrė jis.

„Esame pasiruošę pradėti tiekti pirmąsias vakcinos dozes visoje ES, kai tik mums bus uždegta žalia šviesa“, – pažymėjo U. Sahinas.