CAR, vienos skurdžiausių ir nestabiliausių pasaulio valstybių, vyriausybė šeštadienį apkaltino buvusį prezidentą Francois Bozize skatinant tris sukilėlių grupuotes surengti pučą.

Pasak vyriausybės, tos grupuotės sudarė aljansą ir penktadienį pradėjo artėti prie sostinės Bangio pagrindiniais greitkeliais.

JT taikos palaikymo misija MINUSCA sekmadienį paskelbė, jog sukilėliai buvo sustabdyti arba atremti, o padėtį pavadino „kontroliuojama“.

„Rusija pasiuntė kelis šimtus karių ir sunkiosios ginkluotės“ pagal dvišalio bendradarbiavimo susitarimą, sakė vyriausybės atstovas spaudai Ange Maxime'as Kazagui.

„Ruandiečiai taip pat pasiuntė kelis šimtus vyrų, kurie jau yra vietoje ir pradėjo kovos veiksmus“, – nurodė jis.

Ruandos gynybos ministerija patvirtino, kad pajėgos buvo dislokuotos.

Anot ministerijos, tokį žingsnį Ruanda žengė, reaguodama į F. Bozize, ėjusio CAR prezidento pareigas 2003–2013 metais, remtų sukilėlių atakas prieš MINUSCA tarnaujančius jos karius.

Išsamesnės informacijos apie dislokavimą nebuvo paskelbta, tačiau ministerija pažymėjo, kad šis žingsnis „taip pat padės užtikrinti taikius ir saugius sekmadienį paskirtus visuotinius rinkimus“.

MINUSCA kontingentas Ruandoje visų pirma yra atsakingas už CAR prezidento Faustino-Archange Touaderos ir prezidentūros apsaugą.

Rusijos vaidmuo

Maskva iškart nepatvirtino rusų karių dislokavimo, nors Kremlius pripažino, kad padėtis CAR kelia „didelį susirūpinimą“.

Maskva nuo 2018 metų vykdo plataus masto diplomatinę ir finansinę kampaniją šioje buvusioje Prancūzijos kolonijoje, siekdama užtikrinti teisę Rusijos bendrovėms išgauti naudingųjų iškasenų, tokių kaip auksas ir deimantas.

Rusijos kompanijų įdarbinti privatūs apsaugos darbuotojai taip pat rūpinasi F.-A. Touaderos apsauga ir padeda apmokyti vietos ginkluotąsias pajėgas.

Įtariama, kad perversmą ketino surengti trys įtakingiausios šalies sukarintos organizacijos.

Jos pareiškė susijungusios į vieną subjektą – „Patriotų koaliciją už permainas“ – ir pakvietė prisijungti kitas grupuotes.

Nepaisant vyriausybės ir MINUSCA pareiškimų, kad sukilėliai buvo atstumti, šaltiniai saugumo ir humanitarinėse tarnybose pranešė, jog kai kurie maištininkai tebeveikia maždaug už 150 km nuo Bangio esančios Bosembelė apylinkėse.

Vadinamoji G5+ grupė, vienijanti Prancūziją, Rusiją, JAV, ES ir Pasaulio banką, paragino F. Bozize ir jį palaikančius kovotojus sudėti ginklus bei leisti sklandžiai įvykti sekmadienį paskirtiems prezidento ir parlamento rinkimams.