Valstybės departamentas praeitą savaitę pranešė įstatymų leidėjams visam laikui uždarysiantis JAV konsulatą Rusijos Tolimųjų Rytų uostamiestyje Vladivostoke ir laikinai – Uralo regiono mieste Jekaterinburge veikiančią atstovybę.

Šis pranešimas Kongresui buvo išsiųstas gruodžio 10 dieną, bet tuo metu sulaukė mažai dėmesio. Trimis dienomis vėliau žiniasklaidoje pasirodė pranešimų apie didelio masto kibernetinį puolimą prieš JAV vyriausybės ir privačias sistemas, siejamą su Rusija ir sukėlusį didžiulį susirūpinimą kibernetiniu saugumu.

Departamento pranešime Kongresui, su kuriuo susipažino naujienų agentūra AP, sakoma, kad diplomatinės atstovybės uždaromos dėl Rusijos 2017 metais nustatytų apribojimų šalyje dirbančių amerikiečių diplomatų skaičiui.

Šie žingsniai yra „atsakas į JAV misijos Rusijoje tebejuntamus sunkumus dėl personalo, 2017 metais Rusijai nustačius JAV misijos darbuotojų skaičiaus lubas ir dėl to susidarius aklavietei dėl diplomatinių vizų“, nurodė Valstybės departamentas.

Uždarius šias atstovybes vienintelė Rusijoje tebeveikianti JAV diplomatinės įstaiga bus ambasada Maskvoje. 2018 metais Rusija nurodė Vašingtonui uždaryti JAV konsulatą Sankt Peterburge, kai Rusijos konsulatas Siatle buvo uždarytas JAV reaguojant į buvusio dvigubo agento Sergejaus Skripalio apnuodijimą Anglijoje.

Konsulatas Vladivostoke dėl koronaviruso pandemijos buvo laikinai uždarytas dar šių metų kovą. Darbuotojai jau pradėjo iš jo gabenti svarbią įrangą, dokumentus ir kitus daiktus.

Uždaromuose konsulatuose Vladivostoke ir Jekaterinburge dirbo iš viso 10 amerikiečių diplomatų ir 33 Rusijos piliečiai.

Kol kas dar nėra nuspręsta dėl abiejų įstaigų uždarymo datos. Amerikiečiai diplomatai turės būti perkelti į ambasadą Maskvoje, o vietos darbuotojai – atleisti, sakoma pranešime. Kaip rodo Valstybės departamento skaičiavimai, uždarius konsulatą Vladivostoke bus sutaupoma po 3,2 mln. dolerių (2,61 mln. eurų) per metus.

Uždarius šias įstaigas didžiulė Rusijos dalis liks be JAV diplomatinio atstovavimo. Tai sukeltų didelių nepatogumų amerikiečiams, besilankantiems Sibire ir Rusijos Tolimuosiuose Rytuose, taip pat šiuose regionuose gyvenantiems žmonėms, norintiems gauti JAV vizas, nes visos konsulinės paslaugos bus teikiamos tik ambasados Maskvoje.