„Pirmininko Ch. Michelio biuras sušaukė pasitarimą vaizdo konferencijos forma sostinių (ES valstybių narių – red.) lygmeniu apsikeisti informacija apie naujausius įvykius, susijusius su nauja koronaviruso atmaina ir atitinkamomis priemonėmis“, – sakė šaltinis.

Į patikslinantį klausimą šaltinis atsakė, kad susitikimas sušauktas valstybių narių atstovų lygiu.

Po vaizdo konferencijos šaltinis informavo žurnalistus apie pasitarimo rezultatus.

Pasak jo, pasitarimo dalyviai susitarė, kad EVT pirmininko biuras sušauks valstybių narių įgaliotų atstovų posėdį apsikeitimo informacija tikslais.

Taip pat buvo aptartos priemonės, kurių ES šalys gali imtis artimiausiomis valandomis (skrydžių draudimai, tyrimai, „Integruoto politinio atsako į krizes mechanizmo“ (IPCR) naudojimas).

Šaltinis žurnalistams taip pat teigė, kad pirmadienį diskusija bus tęsiama IPCR pagrindu.

JK sveikatos apsaugos sekretorius Mattas Hancockas (Metas Hankokas) sekmadienį pareiškė, kad vyriausybė paskelbė griežtą karantiną pietryčių Anglijoje, nes nauja, labiau užkrečiama koronaviruso atmaina buvo „nekontroliuojama“.

Pasak M. Hancocko, padėtis yra „baisiai rimta“.

„Bus labai sunku ją suvaldyti, kol neišplatinsime vakcinos“, – sakė jis.

Susan Hopkins (Sjuzan Hopkins) iš Anglijos visuomenės sveikatos agentūros (Public Health England, PHE) „Sky News“ patvirtino JK ministro pirmininko Boriso Johnsono (Boriso Džonsono) pateiktą informaciją, kad naujos atmainos virusas gali būti 70 proc. labiau užkrečiamas.

B. Johnsonas šeštadienį paskelbė, kad Londono ir pietryčių Anglijos gyventojai negalės išeiti iš namų be būtino reikalo, siekiant sulėtinti naujos koronaviruso atmainos plitimą.

Jis paliepė nuo sekmadienio įvesti naujus suvaržymus Londone ir pietryčių Anglijoje – šiame regione galios „ketvirtojo lygio taisyklės“, „šių regionų gyventojai privalo likti namuose“ mažiausiai iki gruodžio 30 dienos.