Nepaisant to, kad Talibanas ir vyriausybė veda taikos derybas, kad užbaigtų ilgą šalies konfliktą, pastaraisiais mėnesiais Afganistano sostinę krečia kruvina smurto banga.

Sekmadienio atakos taikinys buvo parlamentaras Khanas Mohammadas Wardakas, kuris per sprogimą buvo sužeistas.

„Devyni žmonės žuvo, dar 20 buvo sužeisti“, – žurnalistams sakė vidaus reikalų ministras Masoudas Andrabi (Masudas Andrabis). Pasak jo, visos aukos yra civiliai.

Atskirame ministerijos pareiškime nurodoma, kad tarp žmonių, sužeistų per „teroristinę ataką“, yra moterų ir vaikų.

Saugumo šaltinis nurodė, kad automobilis sprogo Afganistano sostinės vakarinėje dalyje.

„Tai buvo galingas sprogimas, padaręs daug žalos artimiausiems namams“, – sakė šaltinis.

Televizijos parodytuose vaizduose iš nelaimės vietos matyti bent du liepsnojantys automobiliai ir nuo jų kylantys tiršti juodi dūmai.

Kh. M. Wardako padėjėjas sakė, kad sprogimas nugriaudėjo parlamentarui važiuojant savo kortežu ir kad tarp sužeistųjų yra penki jo asmens sargybiniai.

„Afganistano priešai įvykdė teroristinę ataką prieš Khaną Mohammadą Wardaką, – sakoma prezidento Ashrafo Ghani (Ašrafo Ganio) pareiškime. – Teroristinės atakos prieš civilinius taikinius ir objektus sukels pavojų taikos galimybei.“

Jokia grupuotė kol kas neprisiėmė atsakomybės už ataką.

Už kai kuriuos pastarojo meto išpuolius Kabule atsakomybę yra prisiėmusi džihadistų „Islamo valstybė“ (IS).

Dešimtys žmonių, daugiausia studentų, žuvo IS džihadistams atakavus du švietimo centrus, įskaitant įstaigą Kabulo universitete, kur užpuolikai šaudė į auditorijas.

IS taip pat yra prisiėmusi atsakomybę už virtinę pastarojo meto raketinių atakų sostinėje ir aplink ją.

„Spaudimo taktika“

Kabule pastaraisiais mėnesiais buvo nužudyta nemažai garsių figūrų, įskaitant aukšto rango pareigūnus, žurnalistus, dvasininkus, politikus ir teisių gynėjus.

Praėjusią savaitę buvo nužudytas Kabulo provincijos gubernatoriaus pavaduotojas – jam važiuojant į darbą sprogo prie jo automobilio pritvirtinta bomba.

Viceprezidentas Amrullah Salehas, griežtas Talibano oponentas, spalį buvo paskirtas vadovauti darbo grupei, turinčiai pažaboti smurtą Kabule.

A. Saleho programa buvo populiari sostinėje ir tai paskatino Talibaną rengti naujas atakas bandant jį diskredituoti, sakė Kabule dirbantis nepriklausomas politikos analitikas Sayedas Nasiras Musawi.

Sekmadienio išpuolis įvykdytas vos dvi dienos po to, kai netoli religinio susibūrimo atokioje rytinės Gazni provincijos vietovėje sprogus ant motociklo buvusiems sprogmenims žuvo 15 ir buvo sužeista daug kitų vaikų. Pareigūnai dėl tos atakos kaltina Talibaną.

Talibanas neigė, kad yra su tuo susijęs, ir sakė, kad sprogimas įvyko netoli vaikų detonavus „nesprogusiai amunicijai“.

Smurtas šiemet suintensyvėjo keliose Afganistano provincijose. Per tris pastaruosius mėnesius per Talibano atakas žuvo beveik 500 civilių, o dar daugiau kaip 1 tūkst. buvo sužeista, šeštadienį pranešė Vidaus reikalų ministerija.

„Kol Talibanas nepaskelbs apie ugnies nutraukimą, jis vykdys atakas, sprogdinimus ir tikslinius nužudymus kaip spaudimo taktiką derybose dėl taikos“, – sakė S. N. Musawi.

Rugsėjį Kataro sostinėje Dohoje prasidėjusiose taikos derybose šiuo metu paskelbta pertrauka iki sausio pradžios.

Kadenciją baigiantis JAV prezidentas Donaldas Trumpas spaudžia užbaigti Afganistane vykstantį ilgiausią Amerikos karą. Anksčiau šiais metais Vašingtonas pasirašė su Talibanu susitarimą, įsipareigodamas iki 2021 metų gegužės išvesti iš šios šalies visus savo karius.