Pirmaisiais duomenimis, viruso mutacija yra daug labiau užkrečiama nei iki šiol žinoma viruso forma. Tačiau nėra duomenų, kad ji lemtų sunkesnę ligos eigą ar didesnį mirštamumą. Be to, žinybos mano, kad vakcina bus veiksminga ir prieš mutavusį virusą.

M. Hancockas sakė labai nerimaujantis dėl šalies sveikatos sistemos. Šiuo metu ligoninėse gydoma daugiau kaip 18 000 infekuotųjų. Tai yra beveik tiek pat, kaip per pirmosios bangos piką pavasarį. „Tai yra dar viena priežastis visiems laikytis naujų taisyklių ir prisiimti asmeninę atsakomybę“, - kalbėjo ministras. Stočiai „Sky News“ jis sakė, jog kiekvienas turi elgtis taip, lyg būtų užsikrėtęs koronavirusu. „Tai vienintelis kelias virusui suvaldyti“, - pabrėžė M. Hancockas.

Dėl spartaus naujos viruso atmainos plitimo Londone ir kitose teritorijose Pietryčių Anglijoje nuo sekmadienio galioja naujas karantinas su griežtais judėjimo ribojimais, kurie bus taikomi ir per Kalėdas. Neatmestina, kad griežtesnės priemonės dar galios kelis mėnesius, kol bus paskiepytas pakankamas skaičius žmonių, sakė ministras.

PSO Europos skyrius ragina imtis griežtesnių veiksmų dėl naujos viruso atmainos

Kopenhaga, gruodžio 20 d. (AFP-BNS). Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) ragina savo nares Europoje stiprinti priemones prieš pandemiją, Jungtinėje Karalystėje plintant naujos atmainos virusui, sekmadienį naujienų agentūrai AFP nurodė organizacijos Europos skyrius.

Už JK ribų apie devynis atvejus, kai žmonės užsikrėtė naujos atmainos virusu, pranešta Danijoje; po vieną atvejį užfiksuota Nyderlanduose ir Australijoje, nurodo PSO.

„Visoje Europoje, kur [virusas] plinta plačiai ir intensyviai, šalims reikia stiprinti savo kontrolės ir prevencijos metodus“, – sakė PSO Europos skyriaus atstovė.

Ši Jungtinių Tautų agentūra taip pat paragino savo nares visame pasaulyje „kiek įmanoma plėsti SARS-CoV-2 virusų sekoskaitą (sekvenavimą) ir skelbti gautus duomenis, ypač tais atvejais, kai randamos tos pačios susirūpinimą keliančios mutacijos“, nurodė atstovė.

Kelios Europos šalys sekmadienį nusprendė sustabdyti visus skrydžius iš Didžiosios Britanijos, kur aptiktas „nekontroliuojamai“ plitęs naujos atmainos koronavirusas.

PSO atkreipė dėmesį į „preliminarius požymius, kad šios atmainos virusas galbūt gali lengviau plisti tarp žmonių", ir į „preliminarią informaciją“, kad ši atmaina gali paveikti kai kurių diagnostinių testų parametrus.

PSO neturi įrodymų, kad naujos atmainos virusas nulemia kitokį ligos sunkumo laipsnį, bet „tai taip pat tiriama“.

Žiniasklaida: A. Merkel nori užverti Europos sienas britams

Vokietijos vyriausybė, anot vokiečių laikraščio „Bild“, dėl naujos koronaviruso atmainos nori visiškai stabdyti keliones iš Didžiosios Britanijos į Europą. Ši priemonė įsigaliotų jau nuo ateinančio vidurnakčio. Tada iki sausio 6 dienos pradžioje būtų draudžiami visi skrydžiai iš Didžiosios Britanijos, rašo laikraštis, remdamasis šaltiniais vyriausybėje. Vėliau galimai nekursuotų ir traukiniai bei keltai.

Vokietijos kanclerė Angela Merkel dar sekmadienį telefonu kalbėsis su Prancūzijos prezidentu Emmanueliu Macronu, kad inicijuotų atitinkamą akciją Europos mastu. Esą būtina užverti vartus virusui. Vokietija šiuo metu pirmininkauja ES.

Šios iniciatyvos priežastis yra Anglijos pietryčiuose aptikta nauja koronaviruso atmaina, kuri, pirmaisiais duomenimis, yra labiau užkrečiama nei ligšioliniai viruso variantai.