Europos Parlamentas sekmadienį nustatė kaip paskutinį terminą, iki kurio galėtų priimti susitarimo tekstą ratifikuoti prieš Britanijos pasitraukimą iš ES bendrosios rinkos po mažiau nei dviejų savaičių.

Tačiau abi Briuselyje vykstančių intensyvių derybų šalys dabar tikisi, kad derybos tęsis ir po naujausio iš visos virtinės praleistų terminų. Abi derybų šalys reikalauja viena kitos nusileisti dėl žūklės.

Be susitarimo Britanijos dalyvavimas Europos projekte baigsis nauju muitų barjeru, kuris padidintų pusę amžiaus trukusios vis glaudesnės politinės ir ekonominės partnerystės nutraukimo šoką.

„Toliau bandome visus įmanomus būdus susitarimui pasiekti, bet be reikšmingo [Europos] Komisijos poslinkio gruodžio 31-ąją pasitrauksime su PPO (Pasaulio prekybos organizacijos) sąlygomis“, – sakė šaltinis britų vyriausybėje.

Tačiau vienas Europos diplomatas naujienų agentūrai AFP buvo sakęs, kad Briuselis pateikė geriausią savo pasiūlymą ir dabar JK ministras pirmininkas Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas), kurio dėmesį šiuo metu atitraukia didėjanti koronaviruso krizė šalyje, turi nuspręsti, ar nori susitarimo.

„Tai visai galėtų tęstis per Kalėdas; JK vis dar galvoja, ar nori mokėti kainą už beprecedentes galimybes dalyvauti vidaus rinkoje, – sakė diplomatas. – ES šį savaitgalį aiškiai pasakė, kad nori surasti kompromisą dėl žvejybos. Bet ji nesutiks su ES žvejų... išstūmimu iš verslo. Siauras takas į susitarimą dabar tapo vieninteliu menku takeliu, kuris netrukus pasibaigs.“

Per sunkias derybas stengiamasi pasiekti susitarimą iki gruodžio 31-osios. Jei susitarimo nebus, gali kilti chaosas prie ES ir JK sienų, kur artinantis terminui jau nusidriekė ilgos prekes vežančių sunkvežimių eilės.

Britanija ketina nuo sausio 1 dienos kontroliuoti savo vandenis, bet yra pasirengusi pereinamuoju periodu naujomis sąlygomis įsileisti ES žvejų laivus.

JK derybininkas Davidas Frostas (Deividas Frostas) nori, kad Britanija pagal susitarimą, kuris galiotų trejus metus, susigrąžintų daugiau kaip pusę dabar ES turimų žvejybos kvotų.

Europiečiai tvirtina, kad visa JK negali be muitų dalyvauti ES bendrojoje rinkoje, nebent sutiktų susigrąžinti tik ketvirtadalį žvejybos kvotų, o pereinamasis periodas truktų septynerius metus.