Tam ruošiantis, bandymai bus atliekami jau nuo gruodžio 29-osios.

Garsusis laikrodis, kurio varpo dūžiai skamba per televizijos ir radijo transliacijas, nuo 2017-ųjų yra remontuojamas ir šiuo metu naudojamas tik ypatingomis progomis.

Jis skambės gruodžio 31 dieną 12, 16, 21, 22 ir 23 val., o paskui – vidurnaktį, pasitinkant Naujuosius metus, ketvirtadienį paskelbė parlamentas.

Pareiškime nenurodoma jokia ypatinga skambinimo 23 valandą prasmė. Tačiau vidurnaktį Briuselio laiku – 23 val. JK (sausio 1-ąją 1 val. Lietuvos) laiku – Britanija paliks Europos Sąjungos bendrąją rinką ir muitų sąjungą.

Pranešimą sveikino „Brexitą“ palaikanti žiniasklaida.

„Didysis Benas gaus „Brexitui!“ – rašė bulvarinis leidinys „Daily Express“.

Praėjusį kartą šis laikrodis mušė Paliaubų dieną lapkričio 11-ąją, per Pirmojo pasaulinio karo pabaigos metines.

Naujųjų metų išvakarėse prie Didžiojo Beno paprastai susirenka didžiulės minios, netoliese virš Temzės upės šaudomi naujametiniai fejerverkai. Tačiau šiais metais dėl pandemijos patariama Londono centre nesirinkti, visi renginiai atšaukti.

Ministrui pirmininkui Borisui Johnsonui (Borisui Džonsonui) nepavyko pasiekti, kad Didysis Benas skambėtų sausio 31 dienos 23 val., kai Britanija oficialiai išstojo iš Europos Sąjungos.

Nuo to laiko Britanija gyvena pereinamojo laikotarpio sąlygomis, kai vis dar turi taikyti ES taisykles ir bando susitarti su bloku dėl būsimų santykių.

B. Johnsonas tuomet rėmė sutelktinio finansavimo idėją siekiant apmokėti Didžiojo Beno paleidimą, bet Bendruomenių Rūmai dėl kainos atsisakė tą padaryti. Vietoje to atgalinis laiko skaičiavimas buvo projektuojamas ant Dauningo gatvės 10-uoju numeriu pažymėto vyriausybės pastato fasado.

Didžiuoju Benu vadinamas laikrodžio varpas, o 96 m aukščio bokštas vadinamas Elzbietos bokštu. Parlamento architekto Augustus Pugino (Ogasto Pjudžino) suprojektuotas neogotikinis bokštas buvo užbaigtas 1856 metais.