Skelbdamas keletą naujų priemonių, ministras pirmininkas Stefanas Lofvenas per spaudos konferenciją sakė, kad Visuomenės sveikatos agentūra dabar „rekomenduoja veido kaukes ir tam tikru metu jas reikėtų naudoti viešajame transporte“.

Visuomenės sveikatos agentūros direktorius Johanas Carlsonas pabrėžė, kad apsauginės kaukės dėvėjimas neturėtų atleisti nuo saugaus atstumo laikymosi.

Rekomendacija dėvėti kaukes galioja visais atvejais, išskyrus kai tai įgyvendinti yra neįmanoma, sakė jis.

„Mes nemanome, kad tai turės lemiamą poveikį, bet esant tokiai ypatingai padėčiai poveikis gali būti teigiamas“, – kalbėjo J. Carlsonas. Jis pridūrė, kad kaukių dėvėjimas gatvėje neatrodo esantis veiksmingas.

S. Lofvenas taip pat nurodė, kad nuo gruodžio 24 dienos maksimalus prie vieno stalo restorane galinčių sėdėti žmonių skaičius ribojamas iki keturių, barams bus uždrausta prekiauti alkoholiniais gėrimais po 20 valandos.

Pavasarį Švedija nepasekė daugelio kitų šalių pavyzdžių ir neįvedė karantino.

Tačiau kilus antrai didelei koronaviruso bangai šalyje nuo rudens buvo griežtinamos apsaugos nuo koronaviruso priemonės.

Paklaustas, ar griežtesni ribojimai yra būtini, premjeras patikino, kad tai yra ilgam laikotarpiui tinkanti strategija.

„Griežtas karantinas ilgainiui neturėtų tokio poveikio, nes žmonės to nepakęstų“, – sakė S. Lofvenas žurnalistams.

Tačiau augant naujų COVID-19 atvejų skaičiams pareigūnai ragina žmones mažinti bendravimą, apsiribojant savo namu ūkiu arba labai nedideliu draugų ratu.

Vis tik kai kurios Švedijos įvedamos priemonės yra ne rekomenduojamos, o privalomos. Nuo lapkričio 24 dienos viešose vietose gali būriuotis ne daugiau nei aštuoni žmonės. Anksčiau šis skaičius siekė 50.

Švedijoje, turinčioje apie 10,3 mln. gyventojų, nuo pandemijos pradžios užregistruotos 7 993 mirtys, siejamos su COVID-19, ir 367 120 užsikrėtimo atvejų.

Nuo lapkričio pradžios užsikrėtę koronavirusu mirė beveik 2 000 žmonių, daugiau nei 500 – per praėjusią savaitę.

Fiksuotas rekordas

Švedijoje, pasaulyje pagarsėjusioje netipiška pandemijos valdymo strategija, praėjusią parą nustatyta rekordiškai daug naujų COVID-19 atvejų – 9 654, rodo oficialūs duomenys.

Kaip penktadienį pranešė agentūra „Reuters“, ankstesnis rekordas, siekęs 8 881, buvo užfiksuotas ketvirtadienį.

Švedijoje infekcija nusinešė dar 100 gyvybių, bendras aukų skaičius išaugo iki 7 993. Kiekvieną parą oficialiai užregistruojamos mirtys į statistiką dažniausiai patenka tik po kelių dienų ar kartais savaičių.

Švedijoje vienam gyventojui tenkantis mirčių skaičius yra kelis kartus didesnis nei kaimyninėse Skandinavijos valstybėse, tačiau mažesnis nei kai kuriose Europos šalyse, pasirinkusiose įvesti karantiną.