Dabar į šeštąją dešimtį įkopęs Yoonas Seongas-yeo ketvirtadienį po pakartotinio teismo proceso, vykusio Pietų Korėjos šiaurės vakaruose esančiame Suvono mieste, buvo pripažintas nekaltu dėl 1988 m. įvykusio 13-metės išprievartavimo ir nužudymo jos miegamajame Hvasone. Tuo metu tai buvo kaimiška, menkai išvystyta vietovė netoli šalies sostinės Seulo, rašo cnn.com.

Paauglė buvo viena iš 10 mergaičių, nužudytų šioje vietovėje nuo 1986 iki 1991 metų. Šie plačiai nuskambėję nužudymai buvo praminti Hvasono žmogžudystėmis. Yoonas Seongas-yeo buvo vienintelis asmuo, susietas su žmogžudystėmis ir nuteistas už vieną iš jų. Jis už 13-metės išprievartavimą ir nužudymą buvo nuteistas kalėti iki gyvos galvos ir už grotų praleido 20 metų.

Ketvirtadienį paskelbtame verdikte teisėjas Parkas Jeongas-je nurodė, kad policijos pareigūnai pasitelkė kankinimus, įskaitant miego sutrikdymą, taip pat neteisėtą sulaikymą, tokiu būdu siekdami išgauti Yoono Seongo-yeo prisipažinimą 1988 m. įvykdžius žmogžudystę.

„Būdamas teismų sistemos narys, aš atsiprašau apkaltintojo, patyrusio didžiulį fizinį ir psichologinį skausmą, už teismo klaidą ir nesugebėjimą veikti tinkamai ir būti paskutiniu žmogaus teisių bastionu. Mes nuoširdžiai viliamės, kad šios bylos persvarstymas taps šiokia paguoda ir prisidės prie kaltinamojo garbės atkūrimo“, – sakė teisėjas.

Teismo nuosprendis reiškia, kad kaltinamasis yra galutinai išteisintas, po žmogžudystės prabėgus daugiau nei 30 metų. Pasak ekspertų, tokia baigtis yra retas atvejis Pietų Korėjoje, kur priimama tik mažytė dalis prašymų persvarstyti bylas.

„Man palengvėjo dėl to, kad galutiniu teismo sprendimu esu nekaltas. Galiu nusimesti šią sunkią naštą, kurią tempiau 30 metų, ir šiek tiek pailsėti“, – paskelbus verdiktą, sakė Yoonas Seongas-yeo.

Vyriškis seniai tvirtino esąs nekaltas, tačiau galimybė persvarstyti bylą atsirado tik po to, kai praėjusiais metais policijai tyrime pavyko pasiekti svarbų proveržį.

Rugsėjį policija pranešė, kad nauji rasti DNR įrodymai bent jau dalį Hvasono žmogžudysčių sieja su Lee Chunu-jae, kuris nuo 1994 m. sėdi kalėjime už savo brolienės išprievartavimą. Po mėnesio Lee Chunas-jae prisipažino įvykdęs visas 10 žmogžudysčių ir dar keturias, apie kurias detalių policija nepateikė.