Tokijo ir Nijigatos prefektūras jungiančiame Kanetsu greitkelyje spūstys formuotis pradėjo ketvirtadienio rytą, kai greitkelio viduryje automobilis įstrigo gilioje pusnyje. Incidentas ėmė stabdyti eismą, praneša šalies greitkelių priežiūros kompanija „Nippon Expressway Company“ (NEXCO).

Ketvirtadienio rytą Japonijos centrinius ir šiaurinius regionus užklupo smarki pūga. Dėl jos sutriko susisiekimas, kai kuriose vietovėse dingo elektra.

Greitkelyje eismas sustojo visai likusiai dienai. Spūstis aukščiausią tašką pasiekė ketvirtadienio naktį – tuo metu jos ilgis buvo 15 km, CNN pasakojo NEXCO. Kamštis tebesidriekė ir penktadienį, iš Tokijo pusės besitęsiančios eismo juostos galiausiai pralaisvėjo, tačiau į sostinę vedančiose juostose eismas tebebuvo sustojęs. Penktadienio popietę greitkelyje tebebuvo įstrigę apie tūkstantis automobilių.

Greitkelio nuotraukose matyti ilgos nejudančių automobilių eilės, daugelis automobilių – su sniego kepurėmis, aplink juos taip pat krūvos sniego, toliau driekiasi apsnigti laukai.

Spūstis Kanetsu greitkelyje

Šioks toks palengvėjimas pasijuto ketvirtadienį, kai pagalbos tarnybų darbuotojai ėmė dalinti ryžių kukulius, duoną, sausainius, užkandžius, taip pat išdalino 600 buteliukų vandens ir tūkstančius litrų benzino bei dyzelino.

Tačiau vairuotojai daugybę valandų buvo įstrigę šaltyje, tad tokia pagalba nebuvo pakankama.

„Pūga buvo nepaprastai smarki. Laikui bėgant ji tiesiog užkasė automobilius. Rimtai išsigandau. Viską, ką tik turėjau, suvalgiau ir išgėriau. Kad turėčiau geriamo vandens, teko plastikiniame buteliuke ištirpinti sniego“, – Japonijos visuomeniniam transliuotojui NHK pasakojo vienas neįvardintas vairuotojas.

Kamštyje įstrigę į ketvirtą dešimtį įžengusi moteris ir maždaug 60 metų vyriškis ketvirtadienį buvo nugabenti į ligoninę dėl kvėpavimo sutrikimų ir pykinimo, pranešė Nijigatos prefektūros krizių valdymo tarnybos pareigūnas Tsuyoshi Watanabe. Apie rimtas ar mirtinas nelaimes kol kas nepranešama.

Spūstis Kanetsu greitkelyje

T. Watanabe pridūrė, kad prefektūra paprašė į spūstį nusiųsti Japonijos savigynos pajėgas, kad šios penktadienį vis dar įstrigusiems žmonėms galėtų padalinti maisto, vandens, degalų, nešiojamų tualetų, taip pat padėtų nuvalyti sniegą.

NEXCO socialiniuose tinkluose ir radijuje įspėja vairuotojus dėl tokiais atvejais kylančios apsinuodijimo anglies monoksidu rizikos.

Japonijos premjeras Yoshihide Suga susitiko su ministrais aptarti smarkios pūgos problemos. Vietos tarnybos raginamos susitelkti ir atkurti paslaugų teikimą bei padėti nukentėjusiesiems.