Ketvirtadienio pranešimas apie E. Macronui testu patvirtintą infekciją apvertė politinę darbotvarkę ne tik Prancūzijoje, bet ir Europoje, kadangi ES lyderiai ir prancūzų pareigūnai, su kuriais jis buvo susitikęs per kelias pastarąsias dienas, taip pat turėjo atšaukti suplanuotus susitikimus ir izoliuotis.

E. Macronas ketvirtadienį vėlai vakare išvyko iš Eliziejaus rūmų Paryžiuje į prezidento rezidenciją La Lanterne, Versalyje, pranešė prezidentūra.

„Ten jis galės saviizoliuotis ir tęsti darbą“, – sakė pareigūnas, nenorėjęs skelbti savo pavardės. Prezidento sutuoktinė Brigitte, kurios testo dėl COVID-19 rezultatas buvo neigiamas, liks Eliziejaus rūmuose.

Penktadienį oficialaus pranešimo apie prezidento sveikatos būklę nebuvo, tačiau Prancūzijos vyriausybės atstovas Gabrielis Attalas vėlų ketvirtadienio vakarą sakė, jog E. Macroną kankina kosulys ir jis jaučia „didelį nuovargį“.

Ketvirtadienį juodu golfu apsirengęs E. Macronas dar dalyvavo vaizdo konferencijoje ekonomikos plėtros klausimais.

Kol kas neaišku, kur E. Macronas galėjo užsikrėsti šiuo virusu, tačiau šaltiniai prezidentūroje sakė, kad tai galėjo įvykti praėjusios savaitės pabaigoje, prezidentui dalyvaujant ES viršūnių susitikime Briuselyje, kur šalių lyderiai dalyvavo 20 valandų užtrukusiose derybose.

Pirmadienį E. Macronas kreipėsi į Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos Paryžiuje organizuotos konferencijos dalyvius. Joje dalyvavo ir Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charles'is Michelis bei Ispanijos ministras pirmininkas Pedro Sanchezas, kuriems taip pat teko izoliuotis.

Trečiadienį E. Macronas dalyvavo Eliziejaus rūmuose surengtoje vakarienėje – neįtrauktoje į jo oficialią darbotvarkę – ir susitiko su keliolika savo politinių bendraminčių, įskaitant ministrą pirmininką Jeaną Castexą, kuris taip pat dabar izoliacijoje.

Klausimų sukėlė tai, kad vakarienėje dalyvavo daugiau nei šeši žmonės – tokį skaičių žmonių prie vieno stalo rekomenduoja pati vyriausybė.

Tačiau pareigūnai paaiškino, kad vakarienės stalas buvo pakankamai didelis, kad tarp svečių pavyktų užtikrinti saugų atstumą.

Tuo metu apžvalgininkai ir politikai sveikino Eliziejaus rūmus už skubiai ketvirtadienio rytą paskelbtą pranešimą apie E. Macrono COVID-19 testo rezultatus.

Tačiau dabar jie reikalauja skaidrumo pranešimuose apie prezidento būklę ir ragina nieko neslėpti – to nebuvo tuomet, kai jo pirmtakai Francois Mitterrand'as ir Jacques'as Chiracas susidūrė su sveikatos problemomis dirbdami prezidento poste.

E. Macrono liga dar labiau išryškino pavojus užsikrėsti COVID-19 Prancūzijoje, artėjant Kalėdoms. Vien ketvirtadienį nustatyta daugiau kaip 18 tūkst. naujų užsikrėtimo atvejų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)