Įstatymo projektui, kurį palaikė kairiojo sparno koalicinė vyriausybė ir dar kelios partijos, pritarė 198 įstatymų leidėjai, prieš balsavo 138. Konservatyvi Liaudies partija ir kraštutinių dešiniųjų partija „Vox“ pasisakė prieš įstatymo projektą.

Dabar įstatymo projektas keliaus į Senatą, kuris taip pat turėtų jam pritarti. Žemųjų parlamento rūmų priimame įstatymo projekte numatyta, kad jis įsigalios praėjus trims mėnesiams po to, kai bus paskelbtas oficialiame vyriausybės leidinyje.

„Mes, kaip visuomenė, negalime pasyviai stebėti nepakeliamų kančių, kurias kenčia tiek daug žmonių“, – kreipdamasis į parlamentarus sakė sveikatos apsaugos ministras Salvadoras Illa.

Ispanija seka kaimynės Portugalijos pavyzdžiu. Šios šalies parlamentas įstatymus dėl eutanazijos ir pagalbos nusižudant priėmė vasarį. Tie įstatymai dar neįsigaliojo ir gali būti vetuoti prezidento.

Eutanazija – gyvybės nutraukimas, kai medikas suleidžia ligoniui mirtiną injekciją, yra įteisinta Belgijoje, Kanadoje, Kolumbijoje, Liuksemburge, Nyderlanduose ir Šveicarijoje. Kai kuriose JAV valstijose yra leidžiama savižudybė su pagalba, kai mirtiną injekciją pacientas stebimas medikų sušvirkščia pats.

Ketvirtadienį prie Ispanijos parlamento Madride protestuoti prieš eutanazijos įteisinimą susirinko nedidelė grupė žmonių su juodomis vėliavomis, ant kurių buvo pavaizduotos kaukolės ir sukryžiuoti kaulai. Grupės, palaikančios įstatymo projektą dėl savižudybės su pagalba įteisinimo, planavo visoje šalyje organizuoti mitingus įstatymo priėmimui atšvęsti.

Įstatymas leis sveikatos priežiūros specialistams, dirbantiems tiek valstybinėse, tiek privačiose sveikatos priežiūros įstaigose, padėti nusižudyti pacientams, kurie pareiškia apsisprendimą numirti, užuot toliau kentus kančias dėl „sunkios ir nepagydomos ligos“ ar „sekinančios ir chroniškos būklės“, kurią pacientas laiko „nepakeliama“.

Pacientai per procesą, galintį trukti ilgiau nei mėnesį, turės keturis kartus paprašyti nutraukti gyvybę. Trečią kartą pacientas turės patvirtinti tą prašymą po pasitarimo su daktaru, o ketvirtą kartą – prieš pat gyvybės nutraukimo procedūrą.

Procesą turės prižiūrėti medicinos darbuotojų komanda, kuriai vadovaus gydytojas ir kitas daktaras, atsakingas už išorės priežiūrą. Kiekvieno regiono priežiūros institucija turės pritarti prašymams. Asmuo, prašantis savanoriškos eutanazijos, turi būti suaugęs Ispanijos pilietis ar gyventojas, galintis priimti racionalius sprendimus.

Įstatymas taip pat leis bet kuriam medicinos darbuotojui dėl savo įsitikinimų atsisakyti dalyvauti tokioje procedūroje.